Starkt steg från novell till roman

Det är nittiotal och i krisens spår har frilansjournalisten Johnny Rhodell stora problem med att skriva ihop en vettig inkomst. En dag möter han en kvinna på stan och deras bekantskap övergår raskt i ett eldfängt kärleksförhållande.

Det stabila samboförhållande som Johnny lever i tillsammans med Fia börjar bli hotat. Så är handlingen i gång i Leif Wilehags roman Längtans pris, en av erotiska eskapader starkt infärgad äventyrsroman.

Johnny Rhodell är en man med fördelaktigt utseende, blond och blåögd. Han är i fyrtioårsåldern och en problematisk alkoholkonsumtion har ännu inte satt alltför djupa spår i kropp och själ. Man anar att det inom kort kommer att kunna vara helt annorlunda om inte Johnny skärper sig ordentligt. Det är han själv inte särskilt angelägen om, den pressade arbetssituationen och det faktum att han snart har trasslat in sig med ytterligare en kvinna, syster till sambon Fia, som är gift på sitt och håll och nu blir gravid med Johnny, bidrar snarare till ett ännu tyngre hinkande.

Leif Wilehag har tidigare givit ut novellsamlingen Resa i tiden och diktsamlingen I centrum av solar plexus. Längtans pris är hans första roman och kvalitativt ett stort steg framåt. Här finns ett rikt persongalleri och en handling som med driv och dramatik håller läsarens intresse på topp, man är verkligen angelägen om att komma vidare och se hur det går både för Johnny och de många andra personer som i spännande bihandlingar komplicerar både berättelsen och Johnnys tillvaro.

Handlingen utspelar sig i en stad som åtminstone för en göteborgare lätt låter sig identifieras, och romanen får lite nyckelkaraktär, här förekommer personer som går att känna igen från den tidens verklighet, för att inte tala om krogar och andra miljöer. Leif Wilehag kunde gott gjort en öppen lokalisering, det hade romanen inte förlorat på.

Nittiotalskrisen innebar problem på många nivåer i samhället, men så kallade fria yrkesutövare hörde till dem som drabbades hårdast. Många konstnärer och frilansjournalister tvingades ta enkla brödjobb om de kunde hitta sådana, och många tvingades överge sina karriärer. Det är en förtjänst hos Leif Wilehags roman att den belyser den här situationen och ger en inblick i hur en frilansjournalist, även med stor erfarenhet och gott renommé, fick kämpa för att sälja in sitt material. Johnny Rhodell skriver mest i facklig press, som då fortfarande trots allt hade hyggliga upplagor. I den här delen känns boken också mycket aktuell, frilansjournalister har minst lika stora problem i dag när mediekrisen slår hårt mot de traditionella medierna.

När Johnnys morfar dör beger han sig till sin hembygd i norra Sverige, och på den resan möter han en person som kommer att bli hans kumpan när handlingen i boken skruvas till åt det kriminallitterära hållet. Det kommer narkotika in i bilden, inte för Johnnys del men kvinnan han förälskade sig i visar sig vara narkoman, vilket i sin tur leder handlingen vidare in mot skummare delar av stadens krogvärld och därifrån till en korrumperad lokalpress.

Jag hade gärna sett att en del av de mer perifera bihandlingarna redigerats bort och jag tycker nog att den detaljerade sexualiteten känns lite i porrigaste laget, men ändå anser jag att Längtans pris är en läsvärd och spännande roman. För Leif Wilehags författarskap ett riktigt lyft.

BokomslagLeif Wilehag
Längtans pris
Recito Förlag 2015