Ställen du aldrig trott du ville se

Foto på Valle WestessonI det numera insomnade radioprogrammet Hej Domstol! som gick i P3 mellan 2003 och 2006 medverkade fyra komiker som än idag täljer guld.

Mest känd är förstås Jesper Rönndahl, som började som ljudtekniker men var så rolig att han togs in som ordinarie. Efter programmets slut har han bland (mycket) annat medverkat i radioprogrammen Pang Prego och Institutet, barnprogrammet Gabba Gabba på SVT, sommarpratat och blivit Jesper Rönndahl med svenska folket i På Spåret.

Kalle Lind har också gjort sina avtryck, skrivit böcker och manus, medverkat i radio och TV och kanske gått att missa, men ändå varit svår att inte höra talas om. De som möjligen flugit mer under radarn är Ola Norén och Valle Westesson. Valle Westesson, no more.

I och med dessa två verk borde han i rimlighetens namn ta steget in i en mer omfattande offentlighet. För de här böckerna fyller verkligen ett tomrum: en guidebok med verkligt intressanta platser utanför the beaten track, hela tiden spännande och annorlunda inkrokat. Och i pennan är det spets.

De gamla Hej Domstol-arna skriver alla på liknande sätt. De verkat ha hittat något unikt i det. Det är en stil som fått mogna och utkristallisera sig till diamant. Texterna vibrerar av humor, stringens och en närmast fulländad förmåga att hitta de rätta orden. Nestorn här är Kalle Lind, men även Valle Westesson är ett namn att lägga på minnet.

Böckerna heter alltså 100 balla ställen i Stockholm och 100 balla ställen i Skåne och är kakförpackningssnyggt paketerade i pocketformade atlasliknande format i blått respektive rosa. Lång mening. Hur är urvalet av platser då? Utmärkt!

Nu kan jag, i egenskap av infödd Ekenskis, mer om Stockholm än om Skåne. Men efter vad en lekman kan bedöma, är platserna verkligen handplockade med omsorg, snille och smak. Det är ballt, helt enkelt. Ebba Gröns gamla replokal kan ha lika stort värde som en bondgård med enbart alpackor, flygbolagsmiljonären Simon Spies villa lika stor som en ödelagd by i norra Skåne. Och det finns alltid ett (pop-)kulturellt värde i berättelserna kring platserna. Fotbollsplanen i ”En kärlekshistoria”, till exempel. Eller AB Svenska Ords skrivarstuga i Vita Bergsparken.

Som hjälp på traven finns till varje text en liten faktaruta med text, i samma stil som tidningen Filter kan ha. Konstnären (det är han ju trots allt!) Lars Vilks konstverk Nimis, dit Valle Westesson konstaterat att det är långt att gå, åtföljs till exempel av:

Ta med: en flaska vatten
Chans att träffa konstnären: 1,4 %
Lämplighet för hjärtsjuka: 33 %

Kul idé, väl genomförd och så skulle jag vilja gå ut på: ska du bara köpa en (eller två) balla guideböcker i år – där finns ändå en del ute i bokhandelsdjungeln – köp då Valle Westessons guideböcker.

BokomslagBokomslagValle Westesson
100 balla ställen i Stockholm
100 balla ställen i Skåne
Roos & Tegnér, 2015