Nytt nummer – Lyriken i musiken

Stort samtal mellan John Swedenmark och El Perro del Mar, Silvana Imam, Erik Lundin, Annika Norlin, Skator och Jenny Wilson. ”Det är inte skrivtecken det där som kommer ut i högtalarna. Det är byggen av talat språk”.
10TAL vill med sitt nya nummer om lyriken i musiken uppmärksamma världens mest spridda konstform. Ord strömmar in i våra öron genom högtalare på varje plats och är inte sällan poesi.Och den som kanske påverkar oss alla allra mest. Texterna i popmusik och visor är med och formar våra liv och samhällen.

»I ›IMAM‹ är det jagets mångfald som briljerar och förklarar uppror, inte jagets grandiosa narcissism. En relevant jämförelse är faktiskt hur Edith Södergrans röst förändrades när hon gick från lidande subjekt, smärtokvinna, till en profet och prästinna som är med om att skapa framtiden.«

Det skriver språkvetaren och litteraturkritikern John Swedenmark i sin essä »Språket i musiken«. 10TAL bad honom att närmare undersöka förhållandet mellan musik och poesi genom intervjuer med sex av Sveriges främsta sång– och textmakare – Silvana Imam, El Perro del Mar, Erik Lundin, Annika Norlin, Skator och Jenny Wilson. Vi samlade dem en dag i början av maj hos fotografen Ulla Montan som porträtterade dem till omslaget och artikeln. I vårt nya nummer kan du läsa om musikens skulpturer av ord, hiphopens betydelse för litteraturens förnyelse och den samtidiga närheten och distansen mellan poesin och musiken.

I numret publicerar vi också en unik text – ett utdrag speciellt sammanställt för 10TAL – ur poeten och kritikern Aase Bergs första roman. Arbetsnamnet är Kvinnofällan som här fått titeln »Haggan har ordet«. Vi möter en chockerande rasande språkenergi riktad mot berättarjagets upplevelse av manliga beteenden och privilegier att dra sig undan ansvar i nära relationer. »Jag kommer att hagga rakt igenom denna bok och förresten genom resten av livet också.«

I vår fasta debutantavdelning presenterar vi två mycket starka nya författare, Moa Franzén med en del av det pågående arbetet Timmer och Arazo Arif med »Mörkret inuti och fukten«. De står tillsammans med den väletablerade poeten och prosaisten Kjell Espmark för numrets samlade papperspoesi och bildar en skarp palett av tre distinkta poetiska uttryck 2015.

»Hur brett ska vi le? Hur ödmjuka ska vi vara? Hur mycket ska vi skoja? Tro mig, jag har provat att le, med toppresurser, det funkar inte.« – SVT:s Babels förre programledare, författaren Daniel Sjölin, tar bladet från munnen angående branschfixeringenen i kulturmedierna i min artikel »För en vitalare litteraturbevakning«. Han har tröttnat på elitismen och självupptagenheten och menar att debatten om litteraturens plats i offentligheten är oansvarig så länge den inte handlar om att slipa litteraturens knep för att nå ut till nya läsare.

Beställ fraktfritt för 120 kr

Inlägget Nytt nummer – Lyriken i musiken dök först upp på 10TAL.