Fadderbrev nr 1, 2015

Jag har precis kommit hem från en studieresa som PGS gjort med visst stöd från Folke Bernadotte Akademin. Vi var 12 personer från PGS och JIPF (Judar för Israelisk Palestinsk Fred) som besökte Israel och Västbanken under en veckas tid för att lära mer om situationen både inne i Israel och på de ockuperade områdena. Det blev en lyckad resa med många givande men och svåra och omtumlande besök i Tel Aviv, Jenin, Nablus, Ramallah, Hebron, Betlehem och Jerusalem. Läs gärna dagsrapporterna på PGS hemsida www.palestinagrupperna.se eller i Palestina NU som kommer i slutet av april.

I början av året mottog PGS en donation på ca 550 000 kr som är öronmärkt för stöd till PMRS (Palestinian Medical Relief Society) under 2015. Bidraget ska gå till deras School of Community Health som utbildar unga kvinnor från byarna runt om på Västbanken. Efter två års studier har de en utbildning som motsvarar en svensk undersköterskeutbildning och de återvänder hem för att arbeta i de byar de kommer ifrån. Under alla mina besök runt om på Västbanken har jag sett hur dessa unga flickor inte bara gör ett bra jobb, utan också får en stark ställning i sin by och är aktiva i olika angelägenheter. Förra veckan skrev PGS och PMRS under ett avtal och igår skickade vi den första av två utbetalningar.

I februari besökte Anna Danielsson och Margareta Sjöberg Palestina. De var i Askar Camp och Abu Dis för projektuppföljning och hade möten med personal och styrelser kring årsrapporteringen för 2014. PGS har nu godkänt årsrapporterna och skickade de första bidragen för 2015 i början av mars. Då organisationernas rapporter är godkända av PGS skickades de första bidragen för 2015 i början av mars.

PGS har skrivit avtal med Forum Syd om ett treårigt stöd till Naba’a i Libanon (Development Action without Boarders). Projektets övergripande mål är att stödja marginaliserade människor som lever i fattigdom och ge dem möjligheter till ett demokratiskt inflytande och tillgång till grundläggande rättigheter. Ett mål är också att ungdomar med olika bakgrunder i Libanon (palestinier, libaneser och palestinska flyktingar från Syrien) lir stärka och får mer självkänsla, så att de har större chanser till att få jobb och kan delta i utvecklingen av samhället och stå upp för mänskliga rättigheter.