Fadderbrev nr 2, 2014

Den 17-18 maj genomförde PGS sin kongress i Stockholm och en ny styrelse valdes. Anna Wester gavs fortsatt förtroende som ordförande och vid styrelsens första möte delades ansvarsområden upp. Bland annat valdes Mina Olsson till vice ordförande. Biståndsutskottet fortsätter med samma ledamöter och projektansvariga som tidigare.

Verksamhetsberättelsen för 2012-2013 kommer att tryckas upp under sommaren och skickas ut till alla medlemmar och faddrar. Den finns upplagd på hemsidan liksom programmet och den strategiska planen som antogs på kongressen.

Den 13-15 maj anordnande PGS i samarbete med andra organisationer det tolfte Sjöviksseminariet och årets tema var Med kultur som vapen, om kultur som motstånd, identitet och försoning. Inbjudna kulturarbetare från Sverige, Palestina och Israel diskuterade kulturens roll i Palestina/Israel-konflikten.

Under dagarna fick vi också lyssna på en underbar musikkonsert, det visades en konstutställning, film och teater. Två unga pojkar från det PGS stödda projektet i Askar Camp dansade och hade en workshop om Dabke (traditionell folkdans).

Utvärderingen som gjordes visar att alla deltagare var jättenöjda och glada över resan genom den palestinska kulturen. Vi fick lära oss hur man genom historien och i nutid använder kulturen som motstånd i kampen mot ockupationen. Litteraturen; poeterna – Mahmoud Darwish och andra som haft en enorm betydelse för den palestinska identiteten och motståndet. Musiken, teatern, konsten och dansen och idrotten. Drömmarna, engagemanget, glädjen och så alla hinder som vägspärrar, murar, våld, arresteringar, blockad, mord och fattigdom som krossar unga människors drömmar. Men kraften att vilja leva är så stark att man inte ger upp. Kulturen och idrotten ger människorna ett hopp för framtiden.