Fadderbrev nr 2, 2015

I maj besökte jag Palestina, bland annat för att följa upp projektstödet som ges till Abu Dis Youth Club. Denna gång reste jag tillsammans med Kerstin Alksäter och vi hade ett fullt program.

Torsdagen den 14 maj tog vi in på St George Guest House i östra Jerusalem där trädgården var underbart vacker med blommor i fantastiska färger. Förutom en promenad i Gamla Stan, tillbringade vi fredagen i trädgården och läste igenom alla nödvändiga dokument och planerade våra besök.

På lördagen åkte vi till Hebron för att köpa Palestinasjalar som PGS säljer i butiken på hemsidan och vid bokbord runt om i Sverige. Fabriken i Hebron är den enda kvarvarande i Palestina och genom att sälja sjalarna stödjer vi deras verksamhet och som ägaren Yasser Hirbawi uttryckte det ”We are making the symbol of Palestine, this scarf is the history and heritage of our country”.

Den 17 maj firade Israel minnesdagen då de tog total kontroll över både västra och östra Jerusalem och framförallt kontrollen över Gamla Stan efter kriget 1967 när ockupationen inleddes. Mängder av unga män kom in i östra Jerusalem för att tåga in i Gamla Stan genom Damaskusporten. De sjöng och slog på trummor och på de ställen där det finns minnesmärken från kriget stannade de och fick en israelisk historiebeskrivning om Jerusalems historia. Det var sorgligt att se och höra dem, samtidigt som palestinierna som stod vid sidan om och inte kunde säga eller göra något eftersom de som marscherade eskorterades av tungt beväpnade soldater.

Dagarna gick fort och trots korta avstånd var det svårt att hinna med allt vi planerat att göra. Vi besökte Palestinian Association of Certified Public Accountants (PACPA), en organisation med 350 medlemmar. Ett av deras främsta mål är att höja standarden för lokala revisorer. För att accepteras som medlem krävs att man deltar i 30 timmars utbildning varje år, och för att få praktisera krävs att du får ett årligt intyg från PACPA. De flesta internationella biståndsorganisationerna på plats i Palestina väljer att arbeta med någon av de stora internationella revisionsbyråerna, men PGS har valt att arbeta med lokala revisorer som ett stöd till utvecklingen av det palestinska samhället. Dessutom är budgeten för de projekt som PGS stödjer via Forum Syd relativt liten och de lokala revisorerna är billigare. För oss var det ett mycket intressant och givande möte och vi lärde oss mycket.