Estetik som upprör

Estetik som upprör

Branden i ett flera hundra år gammalt hus i den välbevarade trästaden Eksjö i söndags har åter lanserat diskussionen modernt vs traditionellt. Huset hette Forsells gården och var den största sammanhängande träbyggnaden. Frågan är nu hur huset ska byggas upp igen. Enligt Svt vill majoriteten av dem reportern talat med att det blir i samma gamla stil som tidigare. Medan den tidigare stadsarkitekten Lennart Grandelius säger att skadan är för omfattande för att repareras och att han vill se en modernare byggnad på platsen.

Längre västerut är den estetiska diskussionen om byggnader också på tapeten. Som en del i en satsning på 3500 nya bostäder Göteborg föreslår stadsbyggnadsnämnden 850 nya bostäder och ett kontorskomplex i stadsdelen Gårda. Just detta förslag förväntas bli särskilt omdiskuterat. ”Dom sex kontorshusens struktur påminner om en intergalaktisk dockningsstation ur Stjärnornas krig och härifrån kan man få en mycket god utsikt över delar av centrala Göteborg.” skriver Sveriges Radio.  

Bara att hoppas att den nyuppväckta diskussionen om stil ska leda vidare till ett djupare resonemang om platser och arkitektonisk kvalitet.