Så bra är nya Malmö Live

Taggar: 
"Det är en konst att göra arkitektur av dessa stora ytor. Att få dem att leva och vibrera, och komma till användning", skriver Ylva Frid om storbygget Malmö Live i nya numret av Arkitektur

Här kan du läsa mer och beställa nya numret av Arkitektur.

De tre ljusa tornen är det första som kommer emot en utanför Malmö Centralstation. Smala och eleganta sträcker de sig mot himlen – en silhuett för ett nytt Malmö, ett som slutgiltigt lämnat varvsepoken bakom sig och trätt in i en ny tid. Hotellentrén ligger självklart placerad i en kort diagonal från stationen, som en angöringspunkt mot världen. Därinne råder sval skandinavisk elegans med rött ylle, guld och björkar. Det känns naturligt att det ska finnas renbäddade sängar med havsutsikt nära till hands, perfekt kaffe och dyra danska soffor att sitta och småjobba i med en laptop. Och antagligen är det just detta Malmö Live vill  placera i staden: ett lent, berusande tillstånd av världsvan nonchalans, en port mot den stora världen. 

Djupare in i byggnaden övergår hotellobbyn i den höga foajé som binder samman hotell, konserthuset och kongresscentrum. Ett flitigt använt uttryck i beskrivningen av projektet är att det ska bli en ”kulturell stad i staden”,  en gränsöverskridande mötesplats. Men foajérummet liknar ingen stad. Det liknar mer ett bergsmassiv: vilt, dramatiskt och skrovligt med de höga betongväggarna som genomskärs av tunna mässingslister. Den vågar låta bli att vara folklig och snäll. Under kongressalen finns en bar, med mässingslampor som glänser ur dunklet. Åt andra hållet öppnar det sig till ett bländande vitt motljus som strilar in genom de höga väggarna in mot staden. Därutanför kanalen. Trädäcken. En delibar med miniatyrdesserter som köps i set om tre: pannacotta,  tryffel och mörk chokladmousse.

Vilda bergslandskap behöver inte vara fyllda av människor för att vara intressanta. Så är det här också. Man kan röra sig lite runt och upp och ned, betrakta det ur olika vinklar, fotografera stora vyer och små detaljer och bara uppleva rummen i sin väldighet. Men de tål också att vid fullsatt konsert i stället fyllas av nära 2 000 personer. Kostymer, klänningar och håruppsättningar avtecknar sig då elegant mot de mörka väggarna i det mjuka kvällsljus som strilar in utifrån. 

Det finns mer! Läs hela inlägget här!