Är du en vinnare eller förlorare?

Per Sundgren, tidigare kulturborgarråd i Stockholm (v), skrev 25/9 i DN ett inlägg som är värt att retweeta. Med Pers tillåtelse:

”Just nu pågår en fullständigt grotesk räkneövning i de flesta medier. Budgetens alla förslag reduceras till kostnader eller vinster för dig som person. Hur många kronor och ören förlorar (eller vinner) du och din familj? Med detta sätt att räkna är du alltid en förlorare när du betalar skatt.

All skatt är förlust. När psykvården förbättras, när fritidshemmen, skolan och hemtjänsten får mer personal, när pensionerna höjs, då är du som arbetar en förlorare. Och självklart är varje krona som satsas på kultur en brakförlust. När den offentliga servicen däremot rustas ned genom att skatten sänks och försämringar sker inom vård, skola och omsorg, då är du en vinnare! Men inte satsningar på miljö, när bensinskatten höjs och när det satsas på kollektivtrafiken.

Sanningen är ju att skatt är grunden för ett civiliserat samhälle, att vi tillsammans kan stå för kostnader som inte bara gynnar oss själva. Det riktigt otäcka är att detta sätt att räkna kan bli en vana som tränger in i våra huvuden och får oss att förlora vår medmänsklighet.”

Retweetat av Mats Myrstener