Nytt av Jon Fosse

I Nobelpristider återfinns Jon Fosse som en av de mest tippade kandidaterna. Inom kort kommer två böcker med pjäser och essäer på 10TAL Bok.

Jon Fosse hör till ett av Nordens mest utvecklade författarskap, han skriver i alla genrer: prosa, poesi, essäer och hans dramer är hyllade över hela världen, översatta till över 40 språk med mer än 100 premiärer per år. Fosse anser att poesin är grunden i hans författarskap. 10TAL är ensamma om att ha publicerat lyrikern Fosse på svenska med urvalsvolymen Långsam musik som kom 2011 i översättning av Marie Lundquist.

Inom kort ger vi ut två nya böcker. Den första innehåller de fyra pjäserna ”Flicka i gul regnjacka”, ”Jag är vinden”, ”Dödsvariationer” och ”Vinter”. I den andra presenterar vi tjugo essäer, där den unikt rörlige Jon Fosse själv beskriver sin ordkonst med stark lokal anknytning till Nordnorge och inte minst nynorskan i gränserna mellan dramatik, prosa och lyrik. Båda böckerna är dessutom berikade med varsitt förord av två ytterst väl skickade skribenter, vi berättar mer om det lite senare.

Marie Lundquist har gjort ett fantastiskt arbete med att förmedla de nynorska originalen till svenska. Tillsammans med dikterna i Långsam musik bildar dessa nyheter för första gången en helhetsbild av världsdramatikern Jon Fosse på svenska.

Håll dig informerad om 10TALs utgivning genom att gilla oss på Facebook och att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Långsam musik kan beställas här. 10TAL nr 4 Irrfäder där Jon Fosse intervjuas av Ida Linde kan du läsa mer om och beställa här.

Inlägget Nytt av Jon Fosse dök först upp på 10TAL.