Stockholms Internationella Poesifestival på Konstakademien

Lyriken och musiken är temat för Stockholms Internationella Poesifestival den 24–28 november på Konstakademien. Nyskapande poeter från Jamaica, Ukraina, Slovenien, Sápmi, Storbritannien, föreställningen AKT UNG! och seminarier om dansk och svensk poesi står på programmet.

10TAL fyller den anrika Konstakademiens salar på Fredsgatan 12 med nya och etablerade begåvningar från hela världen. Vi bjuder in dig som publik till en veckas festival med lyrik, musik, dans och konst.

”Lyriken i musiken” är temat för årets upplaga, som är den nittonde i ordningen. Festivalen har sedan 1997, då Tomas Tranströmer invigde festivalen tillsammans med Fläskkvartetten och skådespelaren Krister Henriksson, låtit poeter från hela världen möta Sveriges främsta musiker, dansare, skådespelare och andra artister i unika konstnärliga uttryck.


Ur programmet

I år möts bland andra Mattias Alkberg och Skator i sångframföranden och samtal om hur de skapar text och musik. AKT UNG! är en föreställning av och med poeter mellan 16–27 år som äger rum för fjärde året. Här har nya talanger framfört sina texter för allra första gången, nu är flera av dem etablerade, har fått stor scenvana och skapar egna poesiturnéer. Till AKT UNG! återvänder de tillsammans med andra helt nya röster. De ukrainska författarna Kateryna Babkina och Andrij Luybka m.fl. möter de svenska författarna Aase Berg och Jonas Gren i ett översättningsseminarium, som resulterar i ett program med uppläsningar och samtal om poesi i svåra tider, skrivande och översättning mellan språken. Det blir Chopinsk nocturne, pop och hiphop, modern dans, lyriker från den unga danska poesiboomen med bl.a. Signe Gjessing.

Den 24–28 november möts två institutioner, en gammal och en ung, som båda är oberoende och verkar för de fria konsterna och mötena dem emellan. Vad händer när poesin möter dansen? Och hur mycket betyder musiken – världens mest spridda konstform – för lyriken?

Konstnärlig ledare är Madeleine Grive

Biljetter och hela programmet släpps inom kort!


Stockholms Internationella Poesifestival arrangeras av tidskriften 10TAL i samarbete Konstakademien, Svenska institutet och ABF Stockholm. 

10TALs evenemangsverksamhet stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.

 

Inlägget Stockholms Internationella Poesifestival på Konstakademien dök först upp på 10TAL.