Apartheidfri november

Låt november bli en månad av solidaritet och aktivism! Vi uppmanar organisationer och enskilda att under november sprida budskapet om BDS som metod i kampen för ett fritt Palestina, att under en månad uppmana fler att bojkotta Israel. Vi kommer att mobilisera på gator och torg, insändarsidor och i sociala medier.

BDS står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner och är ett fredligt sätt att agera mot ockupationen. År 2005 gick 170 palestinska organisationer från civilsamhället samman och formulerade en vädjan till omvärlden att genom ickevåldsliga medel stödja palestiniernas kamp för ett slut på Israels ockupation och apartheid. BDS-uppropet är en protest mot tidigare misslyckade fredsinitiativ, senast Osloavtalet, som har fragmenterat det palestinska folket. Flertalet FN-resolutioner har inte lyckats förändra eller uppnå en rättvis fred i regionen.

Israel bryter dagligen mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Israels lagar och policys i det ockuperade palestinska området överensstämmer med definitionen av apartheid i den internationella konventionen om avskaffande och bestraffning av brottet apartheid. Det finns många exempel på detta. Palestinier tvingas leva instängda i avgränsade områden på Västbanken som de inte tillåts lämna utan tillstånd. På ockuperad palestinsk mark finns vägar som palestinier inte får köra på. Varje dag, på väg till skolan, måste palestinska barn passera militära vägspärrar, gå genom metalldetektorer och förbi tungt beväpnad israelisk militär. Fördelningen av vattenresurser visar också orättvisorna tydligt. En israel bosatt i en bosättning på Västbanken har minst fyra gånger större vattentillgång än en palestinier boende i samma område. Listan kan göras lång. Även diskrimineringen av palestinier som är israeliska medborgare är en form av apartheid.