Vinnarna av Nutida Sound 2015 – skivpriset för svensk konstmusik

 

Priset Nutida Sound 2015 går till Jesper Nordin, Bo Anders Persson, och Marie Samuelsson.

Jesper Nordin tar emot priset Nutida Sound av delar av juryn, Andreas Engström, Nathaly Salas och Susanne Skog. Foto: Michael Klimczak

Jesper Nordin tar emot priset Nutida Sound av delar av juryn, Andreas Engström, Nathaly Salas och Susanne Skog. Foto: Michael Klimczak

Jesper Nordin, Bo Anders Persson, och Marie Samuelsson får Nutida Musiks pris Nutida Sound 2015. Priset som delas ut för femte året uppmärksammar 2014 års tre intressantaste skivor inom den nyskapande musiken. Priset delades ut under Sound of Stockholms Klubbkväll #2 på Fylkingen den 7 november.

Motiveringarna lyder:

Jesper Nordin: Double Concerto I Frames in Transit (dB-Productions, Malmö) 

När idén är skarp och formen tydlig, då passar det flesta ingredienser in i den musikaliska kompotten. Tvära kast och överraskningar blir till logiska övergångar, och stilbrott till konstfulla arrangemang. Musiken är dramatisk, rafflande och kort sagt fantastiskt snygg!”

Bo Anders Persson: Love is Here to Stay (Subliminal Sounds, Stockholm)

”Den svenska musikhistorien är kanske inte känd för någon Proteinimperialism, men snart skall den med säkerhet bli det, när vi sakta men säkert tejpar ihop förlorade bitar av näst intill förlorade skatter”

Marie Samuelsson: Solgudinnan (Myran, Stockholm)

”En unik röst i såväl de små som stora formaten, där inte minst orkesterklangen lyser med solens kraft och singlar i förföriska rörelser. Detta måste ges ut på skiva. Och med rötter i punkens gör-det-själv-rörelse, såg hon till att göra det själv.”

 

Tidskriften Nutida Musik vill med priset Nutida Sound uppmärksamma den positiva utvecklingen inom den icke-kommersiella skivutgivningen. Skivan som konstnärligt verk står starkare än någonsin, samtidigt som konstmusiken får allt mindre utrymme i media. Priset Nutida Sound vill uppmärksamma denna vitala kraft och lyfta fram viktiga insatser som gjorts under året. Juryn består av redaktionen för Nutida Musik. Av nio nominerade utgivningar väljs därefter tre vinnare.

Om förra årets pristagare.

De nominerade till årets pris.