Nytt nummer av 10TAL – tema Övergrepp

”Om någon du känner anklagas för ett sexuellt övergrepp vill jag våga påstå att den med största sannolikhet har begått ett sådant brott” skriver poeten och journalisten Arazo Arif i sin text ”Den dubbla kränkningen” i det helt nya numret av 10TAL – Övergrepp.

Övergrepp är fyllt med texter som berättar förlorarens historia. Offer för våld och strukturer ”som skär ingenom alla våra relationer – oavsett om det är min/din bror, far, pojkvän, vän, kollega, granne eller chef” som dramatikern Dimen Abdulla skriver i sin text. Omslaget och 10 sidor tillhör Cajsa von Zeipel som gjort ett unikt konstprojekt för 10TAL.

Numret tar också upp andra övergrepp som ständigt aktualiseras i samtidsdebatten – författaren Malin Nord har i ett litterärt reportage från Sápmi träffat författarna Risten Sokki, Inghilda Tapio och Rawdna Carita Eira som berättar om politiska övergrepp och skammen som tagit 150 år att bryta. Konstkritikern Dan Jönsson skriver om bildkulturen som driver det europeiska engagemanget för flyktingmottagande, om ”vikten av anstötlighet i en anstötlig tid”. Poeten och essäisten Aase Berg om konsten att ljuga, om lögnen som hjälpsam vän.

Dessutom nya skönlitterära texter av Ann Jäderlund, Olga Ravn, Nora Gomringer, Gustav Almestad, Idha Holmlund, Zara Kjellner. Poeten Johanna Ringertz är debutant.

Beställ numret här!

Alla medverkande: Dimen Abdulla, Clemens Altgård, Gustav Almestad, Sarra Anaya, Rebecka Bebben Andersson, Arazo Arif, Eszter Babarczy, Aase Berg, Amelie Bjurenhed, Rawdna Carita Eira, Inti Chavez Perez, Sara Eriksson, Federico García Lorca, Nora Gomringer, Madeleine Grive, Daniel Gustafsson Pech, Monika Hauser, Idha Holmlund, Ann Jäderlund, Dan Jönsson, Sherin Khankan, Zara Kjellner, Karin Lenke, Kheira Linder, Johanne Lykke Holm, Lukas Möllersten, Sophie Mörner, Elena Namli, Gabriella Nilsson, Malin Nord, Olga Ravn, Patricia Reyes, Johanna Ringertz, Burcu Sahin, Risten Sokki, John Swedenmark, Lasse Söderberg, Inghilda Tapio, Cajsa von Zeipel, Birgitta Östlund

Inlägget Nytt nummer av 10TAL – tema Övergrepp dök först upp på 10TAL.