Huka er och kniiip!

1. Knip ihop!

Alla från vett och etikett- experten Magdalena Ribbing till grannbarnen är på det klara med att principen ”en stjärt per säte” som gäller i kollektivtrafiken. Men men, ändå kommer dagligen rapporter om män som särar på benen och breder ut sig på tåg och bussar. Det är dags att män börjar göra det som kvinnor rekommenderats i alla tider – knipövningar.

Det här är en övning som går att göra i otaliga varianter. Använd en skumrulle och knip åt. Håll i minst 30 sekunder och upprepa tio gånger. Öka tiden och antalet repetitioner dag för dag tills du klarar att hålla ihop på ett säte. Sätt fart!

 

2. Fräscha till det!

Tillhör du dem som lätt tröttas ut i jakten på dammråttor och känner orken tryta? Nej nej no more, let’s do core. Som alla vet krävs spänstiga bålmuskler för de flesta momenten för hushållsarbetet. Det är det som är genvägen för att bli uthålligare med dammsugaren, moppen och diskborsten, eller framför spisen. Så upp på pilatesbollen, lägg dig i plankan och dra in knäna framför dig och kör!

fux-11

3. Bolla med barn!

fux-7Kan det vara så att kvinnor är bättre tränade för de många knäböjningar och lyft i obekväma situationer som omsorgsarbetet för små barn och äldre ofta innebär? Alla ni, ja jag tänker särskilt på män, som vet med er att ni behöver ta hand om (och böja er) mer, det är dags att ni vågar närma er dessa okända muskelgrupper! Knäböj tränas med fördel med en piltesboll. Ta ett djupt andetag och böj benen tills du står på huk, stå kvar i minst 30 sekunder och sen upp igen. Se, det är inte alls svårt! Öva om och om igen

fux-34. Tappa fotfästet!

För alla er som känner att ni går i lite väl invanda mönster och känner att ni är för stabilt rotade i jorden – vad kan passa bättre än en liten viktförskjutning en bit ovanför jordytan? Det är självfallet en tur med ett par platåskor eller höga klackar jag tänker på. Och lugn, det går att lära sig även om du inte tillhör dem som fick lära sig hemligheten bakom att göra entré i högklackat med modersmjölken.

Det första stapplande steget är, ta-ta, corestryka. Lägg pilatesbollen bakom ryggen och glid nedåt tills du böjt benen i 90 grader, observera att tårna ska vara rakt under knät, håll och upprepa. Seså, sen kan inget stoppa dig