Mästersångarna i Nürnberg Staatsoper im Schiller Theater, Berlin

Scen ur Mästersångarna i Nürnberg

Mästersångarna i Nürnberg Staatsoper im Schiller Theater, Berlin

Daniel Barenboims mångåriga filande på Berliner Staatskapelles Wagnerkvaliteter
har gjort musikernas spel helt makalöst. Redan under förspelet drar jag djupt efter andan, när jag hör de underbart eleganta övergångarna mellan olika instrumentgrupper; stråkarnas lyster är nästan att ta på, och alla fraser har meningsfull profil och känns lika naturliga som genomtänkta.

Men uppsättningen lever inte bara i orkestern. Sångarna är valda med största omsorg, och här sjungs verkligen Wagner på en representativ nivå. Hans Sachs, ett av operarepertoarens längsta partier, kräver en röst som ligger mitt emellan bas och baryton, just en sådan som Wolfgang Koch har.

Läs mer i Tidskriften OPERA nr 5