Arkitektur 8/2015

Bostadsbristen i Sverige är enorm, samtidigt som familjekonstellationer och boendeformer idag ofta ser annorlunda ut än den traditionella kärnfamiljen. I årets sista nummer av Arkitektur fokuserar vi på boendets insida. Det byggs mer än på länge – men är de nya bostädernas planlösningar anpassade för att klara förändringen?

Vi besöker sex nybyggda flerbostadshus med olika ingångar till frågan. Brf Ohoj i Malmö har många små sovrum, medan Johannes Norlanders nya hus i Hammarby Sjöstad satsar på öppna planlösningar. Hyresbostäder med annorlunda planlösningar hittar vi i Borås och Visby.

Gemenskap och delande är ofta på tapeten i ett hårdnande ekonomiskt klimat. Kollektivboende är inne igen – men hur ser det ut 2015? Annica Kvint ger sig ut på upptäcktsfärd i ett nybyggt kollektivhus i Malmö. Julia Svensson har besökt Mia Häggs nya sociala bostäder i Paris, i OMAs stora projekt Entrepôt MacDonald. Lägenheterna har inspirerats av Paris konstnärsateljéer – ett spännande exempel på bostäder med fina kvaliteter till en mindre kostnad.  

I år har det gått 50 år sedan Sveriges största bostadspolitiska satsning hittills satte igång: miljonprogrammet. Vi firar 50-åringen med att lyfta fram några av dess bästa bostäder. Vad kan vi lära oss av den tidens byggande? I en essä får vi nya perspektiv – hur ska vi gå tillväga när rekordårens bostäder ska renoveras? Ylva Frid har intervjuat riskkapitalisten Mikael Ahlström om sina djärva planer för bostadsområdet på Albyberget.   

Det nya numrets debattartiklar ger perspektiv på Nobel Center av David Chipperfield och på förslaget till en ny arkitekturpolitik, Gestaltad livsmiljö. Dessutom frågar Annica Kvint sig vad som gör Olafur Eliason så rätt just nu,  och urbanhistorikern Håkan Forsell tar tempen på hipstersocialismens urbana landskap.

Innehållsförteckning för detta nummer hittar du här!

Köp Arkitektur i digital form
via Ztory, Buy And Read, Qiozk eller Readly

Omslag Arkitektur 8 2015