Bang 4/2015: Tema Filter

BANG 4 2015 omslag FINAL

Omslaget pryds av Alexandra Pascalidou, som aldrig tidigare fått vara Lucia. Luciafirande synliggör idag ofta sexism och rasism. Tänk skönhetstävlingar, tänk vad som händer när pojkar vill vara Lucia, tänk vem som alltid fick vara pepparkaksgubbe och tänk på vad som hände när SVT 2012 sände ett luciatåg med en svart lucia. Foto: Sofia Runarsdotter.

I magasinet Filter, som det här numret är en cover på, står goda historier och själva berättandet i fokus. Vi har låtit oss smittas av deras tidningsskaparglädje och inspirerats av hur de brukar ta sig an ämnen och frågor.

Samtidigt är årets sista Bang – som också är vår sista cover – en berättelse om Sverige idag. Därför tar vi än en gång upp migrationspolitik och dess konsekvenser samt hur rasism normaliseras och drabbar.

 

UR INNEHÅLLET:

DET MÄNSKLIGA MÖRKRETS MANIFESTATIONER
I berättelsen om Sverige går det inte heller att blunda för rasismen. Hur rasism påverkar samhället, oss som bor här och hur rasism normaliseras och dess existens till och med ifrågasätts. När allt fler asylboenden den här hösten sattes i brand och vad som pågick jämfördes med händelser på 1990-talet var det självklart att tillfråga Alexandra Pascalidou om att skriva. En journalist som ständigt diskuterar och ställer angelägna frågor om mänskliga rättigheter. Hennes gärning sprider hopp i mörka tider – och ljus – nu även från Bangs omslag. I den här artikeln minns Alexandra Pascalidou sitt 1990-tal och skildrar hur rasism accelererar och – då som nu – normaliseras.

KNIVSKARPT DILEMMA 
När vi påbörjade arbetet med numret diskuterades det vansinniga i att människor – som inte sällan beskrevs i termer av flyktingströmmar – tvingas riskera livet för att ta sig hit för att få skydd. Även syrier som sedan 2013 fått uppehållstillstånd. Så har det inte alltid varit. Därför bad vi reportern Ida Ölmedal undersöka när det slutade vara möjligt att resa till Sverige på ett säkert sätt för att söka asyl. Att den politiska debatten under de veckor som gått sedan dess hunnit svänga 180 grader fanns då inte på kartan.

SPICE UP YOUR LIFE?
Vad finns det för samband mellan titlarna på kultgruppen Spicegirls hitlåtar och hur det gick sen för bandmedlemmarna ? Journalisten Kajsa Haidl guidar.

DESSUTOM:

HEJ FEMINIST!
Packa som för en fjälltur. Journalisten och författaren Åsne Seierstad svarar på frågor om krig och journalistik.

”ZIGENARE ÄGA EJ TILLTRÄDE”
Byt namn, så får du kanske jobb lättare. Den rekommendationen fick Katarina Taikon och hennes närmaste ofta höra. Bang publicerar här ett utdrag ur hennes debutbok Zigenerska.

ORAKLET SVARAR
Skådespelaren Shima Niavarani svarar på frågor om konsten, blygsel och Michael Jackson.

RAKBLADSVASSA STÄNGSEL
På tågstationer och tillfälliga boenden har folk tagit saker i egna händer för att hjälpa människor på flykt – ett engagemang som trots snåla vindar fått Judith Kiros att drömma om att Fort Europa skälver.

INFORMATIONSKRIGET
En gullig schäfer är en av polisens metoder för att styra berättelsen om hur de sköter sitt jobb. Journalisten My Vingren granskar Polisens strategi och vad de förmedlar med hjälp av sina 117 olika Facebookkonton och Twitter.

LUCIALISTAN
Serietecknaren Lisa Ewald presenterar fem personer med ett komplicerat förhållande till sång- och ljusfesten Lucia.

JAG KÄNNER INGA BLYGA TJEJER
Vilka är de vanligaste förekommande orden och fraserna i Justin Biebers, One irections, Jay Z :s och Chris Browns texter ? Kajsa Haidl har intervjuat artisten Iman Conta Hultén som vet.

BUSH VS. BUSCH
Vad har det konservativa stjärnskottet Ebba Busch Thor (KD ) gemensamt med sin namne, ex-presidenten på andra sidan Atlanten ? Journalisten Lisa Bjurwald reder ut.

GISSA TÄLTLÄGRET
Tältplatser bortom naturliv och campingsemester är ett vanligt förekommande diskussionsämne. Bang navigerar bland upprörda reaktioner och busstreck.

DEN LESBISKA DÖR I SLUTET
Varför är nästan alla flator på film olyckliga? Sanna Samuelsson efterlyser filmer som handlar om mer än att leva i en homofob värld.

DEN MOTVILLIGA FEMINISTEN SLÅR TILLBAKA!
Suffragetternas envisa och våldsamma kamp har blivit storfilm. Bang hakar på tåget och har kartlagt hur feminister skildras på vita duken.

I BANGSPEGELN
Redaktionen bjuder på en exklusiv glimt av den egna historien genom några nedslag i Bangs fram till nu hemliga Mina vänner-bok.

VAD HÄNDE SEN?
I tidigare nummer har vi berättat om situationen för hbtq-personer i Uganda, personlig assistans och kvinnors erfarenheter av krig. Vad hände sen?

HEJ DÅ !

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången.

RYGGDUNK