Klubb 10TAL 15 december – Kärlek!

Kärlek på kommande Klubb 10TAL! Unika filmklipp, musik, läsningar, bar och mingel! Medverkande: Staffan Julén, Carin Franzén, Sten Sandell, Ola Wallin, Johanna Ringertz m.fl.

Vill du få en unik dokumentär inblick i nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs arbete med sin kommande bok? Sedan förra året gör hon intervjuer om kärlek i Vladimir Putins Ryssland. Dokumentärfilmaren Staffan Julén följer henne i ett nära samarbete som pågår just nu. Kom till Klubb 10TAL på tisdag den 15 december och upplev de första offentliga klippen av deras gemensamma filmprojekt, Kärlek i hatets tid. Vi får följa Aleksijevitj under hennes samtal med sina ”hjältar” ur ryska folket när hon samlar och destillerar material inför boken med temat kärlek — en bok hon arbetat med under många år.
Under kvällen samtalar Staffan Julén och Aleksijevitjs svenske förläggare Ola Wallin (Ersatz förlag) om projektet.
Kärlek i hatets tid blir en fristående filmisk gestaltning av samma material som utgör grunden för den kommande boken. ”Att i en tid av politiska spänningar mellan öst och väst göra en film som handlar om kärlek i den ryska kulturen öppnar för en unik inblick för en västerländsk publik i en kultursfär vi idag har allt svårare att tränga in i”, berättar Staffan Julén. Svetlana Aleksijevitj har sagt att hon upplever att hela det ryska språket idag har förgiftats och invaderats av hat och krigsretorik. ”Den nya boken måste skrivas av en ny människa. Den människan måste ha ett annat slags tänkande, en annan vokabulär. Något annan slags känslomässig frigjordhet«, säger Aleksijevitj. »Jag har en känsla av att det blir en väldigt lång resa. Ett väldigt stort arbete«, säger hon. På tisdagens Klubb 10TAL ges en unik möjlighet till inblick i denna resa, i detta arbete.Till klubben kommer också Carin Franzén, professor i språk och kultur vid Linköpings universitet, att göra ett framförande med utgångspunkt i Roland Barthes Kärlekens samtal, till vilken hon skrivit förord. Boken är snart aktuell på Modernista i svensk översättning av Leif Janzon.Dessutom musik av improvisationsmusikern och tonsättaren Sten Sandell, som tidigare vunnit Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris för sin musikaliska verksamhet, med motiveringen att han är »en av den svenska improvisationsmusikens mest briljanta, fängslande och självständiga röster«.10TALs debutant denna kväll är poeten Johanna Ringertz, vars dikter publicerades i helt nyutkomna 10TAL nr 21/22 med tema Övergrepp.

Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

Klubb 10TAL
Plats: Teater Brunnsgatan 4, Stockholm
Datum och tid: 15 december kl 18.30
Inträde: 80 / 60 kr

Klubb 10TAL arran­ge­ras i sam­ar­bete med ABF Stockholm.

10TAL Evenemang stöds av Statens kul­tur­råd, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Inlägget Klubb 10TAL 15 december – Kärlek! dök först upp på 10TAL.