Linda M. Thompson [jan]

Förstora bilden
Foto Linda Maria ThompsonOm bilden:

Från projektet In Place of Memory. Humaira och familj på flyktingboende i Ångermanland, 2015.

Under flera år har jag fotograferat i flera byar inom före detta Högsjö kommun (numera Härnösands kommun) i Ångermanland. Området är kanske bäst känt för sin koppling till händelserna i Ådalen 1931, och som nu upplever en fortsatt avbefolkning samtidigt som tomma lägenheter fylls med flyktingar från runtom i världen.

För mig personligen har platsen haft stor betydelse eftersom det är där jag skapade mina första minnen från Sverige. Vi bodde annars i förorten i den amerikanska Mellanvästern, men jag tillbringade många idylliska somrar i det vackra ångermanländska området fram tills mina morföräldrar dog i en flygolycka 1994. Genom att återvända till dessa platser med kameran söker jag svar på mina egna funderingar kring minne, migration och identitet.

Samtidigt skildrar bilderna en berättelse om det nutida Sverige som genomgår sin egen sökning efter identitet och kollektivt minne. Bilderna från projektet har ställts ut på bl.a. Hasselblad Centrum, CFF, Galleri Kontrast och i 2015 nominerades till TT:s Stora Fotopris. Serien kommer som bok under 2016.

Bild på Linda Maria ThompsonÅrets fotograf i Alba 2016

Linda Maria Thompson

En ny bild publiceras varje månad under året.

Läs även:
Kort presentation
av Linda Maria Thompson
i Alba.nu.

Årets fotograf
2015 Hans Gedda
2014 Åsa Sjöström
2013 Pieter ten Hoopen
2012 Sanna Sjöswärd
2011 Jens Assur
2010 Tuija Lindström
2009 Lars Tunbjörk
2008 Elisabeth Ohlson Wallin
2007 Anders Petersen