Fadderbrev nr 4, 2015

 

Stort tack till alla er faddrar som gett regelbundna bidrag till Palestinainsamlingen under 2015. Utan ert engagemang hade det inte varit möjligt att planera och genomföra de biståndsprojekt som PGS stöder på Västbanken, Gaza och i Libanon. Det är också glädjande att så många av lokalgrupperna är ute med bössor och samlar pengar på gator och torg. Nu är det också möjligt att stödja Palestinainsamlingen genom Swish, för oss som har 90-konto dras ingen avgift för transaktionen. Genom detta hoppas vi kunna nå ut med mer information om det fantastiska arbete som våra samarbetspartners gör. Swishnumret är 12390115787.

I oktober reste jag till Jerusalem för att följa upp den utvärdering av Abu Dis Youth Club och ungdomscentret i Askar camp, som en palestinsk konsult gjort under sommaren. Det blev en tuff resa då oroligheterna i Jerusalem och på Västbanken just brutit ut. I Östra Jerusalem var det avspärrningar och soldater överallt och på kvällarna var gatorna tomma, på Västbanken var det sammandrabbningar vid muren och vägspärrarna varje dag. Trots situationen kunde jag resa runt och genomföra planerade möten, mycket tack vare vår fantastiske taxichaufför Taha som när det behövdes hittade nya vägar och lösningar på att ta sig förbi olika hinder på vägen. Och trots den svåra situationen pågår verksamheterna i både Abu Dis och i Askar. Det är viktigare än någonsin under svåra tider med mycket sorg, ilska och frustration som följer i spåren av alla de som skadats och dödats av israelisk militär. Bara under oktober och november har 11 299 palestinier skadats och 103 dödats varav 23 barn. Att våra samarbetspartners finns på plats, håller öppet och fortsätter arbeta trots svårigheterna ger barn och ungdomar hopp om en bättre framtid.

Båda organisationerna var nöjda med utvärderingen, som visar att de gör ett bra och viktigt arbete, att de spelar en viktig roll i de samhällen där de verkar. Nu kommer de ha stöd och hjälp i sitt framtida arbete av rekommendationerna de fick av utvärderarna. Vid mötena beslutade vi i samråd om åtgärdsplaner som ska genomföras under vintern 2015 och PGS kommer att gå in med extra medel från Palestinainsamlingen så att de kan ta hjälp av konsulten med en del av arbetet.