Arkitektur nr 1 2016 är här!

Arkitektur nr 1 2016 är här!

Årets första Arkitektur handlar om interiörer.
Vi har närmat oss religiösa rum och besökt en av Frälsningsarméns kyrkor vars insida Marge ritat om till en reklambyrå, och en renoverad kyrkoinredning av Jonas Lindvall.
Ingrid Sommar har gått igenom den senaste tidens kyrkoförsäljningar i Malmö och Stockholm – Zlatan och Jonas Åkerlund tillhör dem som köpt varsin. Hon har också upptäckt kyrkor som plötsligt hamnat i kommersiellt attraktiva lägen vid Malmö Live och Triangeln och på så sätt når en ny publik.
Medan kristna kyrkor sekulariseras byggs nya moskéer. Antropologen Jennifer Mack undersöker varför nya moskéer i Sverige så ofta ritas av svenska arkitekter – och hur det kommer sig att de blir kulturhus med kommersiella funktioner.

På temat helig kommers har Annica Kvint besökt två nya shoppingcenter som är varandras motpoler: nya Mall of Scandinavia i Solna, och återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna.

Ylva Frid har besökt den mytomspunna miljön i Ivar Kreugers tändstickspalats som hädanefter reserveras för näringslivets elit i den nya Klubben – och frågar sig varför det inte finns något kulturhistoriskt skydd för värdefull inredning.
Dessutom presenterar vi vinnaren av vårt pris Ung Svensk Arkitektur, besöker Vävens nyinredda Plan 5 i Umeå, nya Restaurang Hillenberg av OkiDoki! Arkitekter samt en villa i Tokyo av Elding Oscarsson .
Och så spanar vi in trenden småskalighet – som i år når ända till Stockholm Furniture & Light Fair.