Stockholm landar ny jazzklubb

Sedan 2010 har jazzmusikern Mathias Landæus framgångsrikt drivit klubben Underground i hemstaden Lund. Pianisten och keyboardisten Landæus har lockat dit åtskilliga av landets mest namnkunniga musiker inom jazz, improvisationsmusik och pop. Ett signum för klubben har varit att para ihop musikerna i helt nya sammanhang och kombinationer.

Lördag 12 mars är det Stockholms tur att få provsmaka Underground. Då stundar premiär för den nya filialen på Scalateatern: Underground North.

På scen står The Other Woman – med andra ord Landæus Trio ihop med Ellekari Sander (bilden, med Mathias Landæus). Den senare känd från bland annat barockpopbandet The Tiny, fast här får hon chanson att sjunga (främst) jazzstandards. Konstellationen släppte albumet Sing för snart två år sedan och fick hyllande recensioner, inte minst i Lira.

Att just The Other Woman framträder premiärkvällen är passande då projektet föddes på Underground i Lund. Och det är extra passande att Mathias Landæus tar konceptet till huvudstaden, då han faktiskt var den som – i tandem med just Scalateaterns Conrad Nyqvist – fick fart på det nu så omfattande programmet med levande musik på Glenn Miller Café.

Andra spännande musiker på Underground North i vår blir bland andra Lina Nyberg, Jonas Kullhammar och Martin Küchen. När sommaren stundar och testsäsongen är över rundas det hela av med en dubbel skivreleasefest med Landæus Trio och Martin Küchen.

Timo Kangas

Underground North – vårens program i Stockholm

Lör 12 mars: The Other Woman (Landæus Trio med Ellekari Sander)

Lör 9 april: Landæus/Elsa Bergman/Anna Lund/Lina Nyberg

Lör 23 april: Landæus Trio & Daniel Boyacioglu

Lör 14 maj: Landæus Trio & Jonas Kullhammar

Lör 21 maj: Landæus Trio & hemlig gäst

Tis 31 maj: Landæus Trio & Martin Küchen – dubbel skivrelease

Plats: Scalateatern, Wallingatan 32-34 Stockholm

Tid: Kl 22 på lördagar (utom avslutningskvällen som är på en tisdag)