Grattis till Träpriset 2016, Dorte Mandrup!

”Jag ville sätta fantasin främst. Skapa rum som initierade och triggade många möjligheter. Som gjorde barn till medskapare.”

Det sade Dorte Mandrup när Tomas Lauri intervjuade henne om Råå förskola i Arkitektur nr. 4/2014. I onsdags tilldelades hon Träpriset med motiveringen ”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck.”  

Projektet föregicks dock av en lång process med många överklaganden, framgår det av Lauris intervju. Strandängen mellan den gamla fiskebyn och havet var en känslig plats att bygga på, vilket bidrog till att byggnaden fick den form den har:

”Vår första tanke var: ’Går det att placera en byggnad där?’, säger Dorte Mandrup i intervjun. ”Men så tänkte vi att byggnaden kunde fungera som en offentlig bro. En möjlighet att skapa en utsiktsplats, genom att göra taket tillgängligt. I början var också förslaget ritat som en sanddyn, som man kunde vandra över, med en trappa i vardera änden. En plats för alla att sitta på och beundra utsikten ifrån. Men staden blev tveksam och rädd för att någon skulle kunna ramla ned och slå sig. Kvar är nu bara trapporna, som är omgärdade av staket. Det gör förskolan till mer av en skulptural solitär.”

För övrigt vill vi på Arkitektur passa på att berätta att vi ägnar hela nr 3/2016 åt barnens plats i arkitekturen och samhället. Numret bjuder också på en recension av Arvinius/Orfeus bok om Dorte Mandrup Arkitekter.