Goat är tillbaka med afrikanska och asiatiska klanger

Svenska Goat har en gedigen kultstatus på det internationella planet. Själva har de länge påstått sig komma från Korpilombolo; de klär sig i masker och fantasifulla kläder så att ingen ska känna igen medlemmarna utanför scenlivet.

I maj släpps bandets emotsedda nya singel på Seattle-bolaget Sub Pop, en gång i tiden hem åt Nirvana och grungevågen, i dag ett eklektiskt bolag inom indiesektorn. Sub Pop släpper numera allt från Father John Misty och J Mascis till det under den gångna helgen Sverigeaktuella bandet Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba från Mali.

Om fjolårets Goat-singel It’s time for fun bjöd på trummaskiner är nya singeln mer organiskt framförd. Psykedeliskt tintad rytmisk musik som rör sig mellan diverse afrikanska och asiatiska idiom. Tämligen akustiskt i uttrycket.

I sing in silence har snirkliga elgitarrer och en flöjt som hämtad från en indisk flodbädd, medan b-sidan The snake of Addis Ababa tjusar med nordafrikanskt transgroove, djembedofter och ett piano som ekar etiopisk jazz.

Den fysiska singeln släpps 27 maj på Sub Pop i USA och Rocket Recordings i Storbritannien. Goat har en lång rad festivalspelningar är inbokade i sommar.

Timo Kangas

Lyssna på hela singeln här: http://goat.bandcamp.com/album/i-sing-in-silence