Ny skiva med outgivna Jan Johansson-låtar

Glada nyheter för alla som älskar jazzpianisten Jan Johansson! En outgiven inspelning kommer senare i år eller runt nyår.

Det rör sig om en radioinspelning från den 8 maj 1966 från en konsert på Liseberg i Göteborg. Gilbert Holmströms kvintett stod på programmet den kvällen, ihop med gästsolisterna Rune Gustafsson och Jan Johansson. Kanske hade vi aldrig fått höra inspelningen om inte några musikforskare i Göteborg rotat fram den ur Sveriges Radios arkiv …

Forskarna beskriver musiken som ”brötig 60-talsjazz” snarare än de stillsamma folkmusiktolkningarna på Johanssons klassiker Jazz på svenska. Allt enligt Svenska Dagbladet.

Radioinspelningen rymmer Gilbert Holmström-kompositioner men även hittills helt okända Jan Johansson-originallåtar, som vid inspelningstillfället var 34 år.  Skivan kommer att släppas i höst eller runt nyår på Jonas Kullhammars hårt arbetande etikett Moserobie. Detta sedan Jan Johanssons söner givit sitt godtycke till utgivningen.

I fjol släppte samma Moserobie en återutvigning av Utan misstankar, en lp från 1965 med Gilbert Holmströms kvintett, på lp och cd.

Timo Kangas