Våga vägra vapensamarbete med Israel!

Bryt tysnaden! Det är namnet på den organisation i Israel som består av före detta soldater, som efter sin tjänstgöring på Västbanken går ut och berättar om de grova övergrepp som begås under ockupationen. Bryt tystnaden är också den uppmaning vi nu riktar till alla inför riksdagens behandling den 11 maj av en motion som kräver hemkallande av militärattachén i Tel Aviv och stopp för den svenska importen av vapen och övrig krigsmaterial från Israel. En motion från miljöpartiets Annika Lillemets och Valter Mutt.

2005 togs beslut om att placera en svensk militärattaché i Israel. Broderskapsrörelsen, S-kvinnorna, SSU med flera motsatte sig starkt både beslutet om attachén och den omfattande importen av krigsmateriel från Israel – endast överträffad av USA och Norge. Importen innebär ett stöd åt den israeliska militärindustrin vars produkter dagligen används i konflikten med Palestina. Därmed kan företagen marknadsföra dem som ”battletested” i sin strävan att öka sina marknadsandelar.

När Israel 2014 utförde sina bestialiska attacker mot Gaza hördes åter kritiska röster från svenska politiker bland andra Åsa Romson (mp) som krävde stopp för det militära samarbetet och ett slut på importen. Sedan dess har den röd-gröna regeringen erkänt staten Palestina, vilket var modigt och bra. Men nu är det hög tid att ta nästa steg, vilket motionärerna helt riktigt påpekar. De konstaterar att ”Israels folkrättsvidriga politik fortsätter emellertid trots protester från såväl omvärlden som inhemsk fredsopinion” och kommer till slutsatsen att det är oacceptabelt att Sverige samarbetar militärt med stater som bryter mot folkrätten och ignorerar FN-resolutioner.

Vi uppmanar alla riksdagsledamöter att värna folkrätten och rösta ja till motionskraven 11 maj.

Mina Olsson, vice ordf. Palestinagrupperna i Sverige
PGS Kerstin Dahlberg, styrelsemedlem PGS