En bok för alla fyller 40 år

Ett jubileum har firats i skymundan. 1976 var tillgången på god litteratur en klassfråga. Därför startades det statsunderstödda förlaget En bok för alla av Litteraturfrämjandet, på initiativ av regeringen. Man gav ut redan utgiven litteratur, men till billigt pris.

Den förra regeringen tog bort bidraget till En bok för alla 2007. Idag ägs det av En bok för allas vänförening, Alfabeta media och Ordfront. ABF och Vuxenskolan sitter med i förlagets styrelse.

En bok för alla gav ut 50-60 titlar om året, både för vuxna och barn. Den första boken, Gårdfarihandlaren av Ivar Lo-Johansson kostade fem kronor och blev en försäljningsframgång. 1989 gav man ut ”Barnens första bok”, en antologi med rim och ramsor, redigerad av författaren Siv Widerberg, som tryckts i över en miljon exemplar och delas ut av kommuner som gåva till nyblivna föräldrar.

Samma år gav man ut ”Kärlek och uppror”, en antologi med dikter för ungdomar. 1993 återutgav man Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare.

Förlaget har alltid månat om läsfrämjande, och ännu mer idag när många barn aldrig läser en skönlitterär bok själva. Nu ger man ut enbart barn- och ungdomslitteratur, ca 25 titlar om året. Genom projektet Letterbox club, ursprungligen från England, ger man gratis bokpaket till barnfamiljer i Stockholm med ”långvarigt försörjningsstöd”. Samarbetet med ABF och andra studieförbund fortsätter man med, inte minst genom nya bokcirklar.

Ett annat läsprojekt drivs av förlaget tillsammans med Assyriska föreningen i Södertälje. Man riktar sig till nyanlända migranter, vuxna och barn. Förlaget har sökt pengar för att kunna trycka Barnens första bok på arabiska och dari, ett språk som talas av många från Afghanistan.

Projekten är ”ett sätt att demokratisera tillgången till litteratur”, menar förlagschefen Eja Embretsson. Hon vill med projekten göra barnberättelser tillgängliga på flera språk, och – inte minst – locka fler nyanlända att gå till biblioteket.

Källa: Handelsnytt, 2016:5

Mats Myrstener