Linda M. Thompson (jun)

Foto Linda M. Thompson
Förstora bilden

Om bilden:

Från projektet In Place of Memory. Midsommar i Ångermanland, 2014

Under flera år har jag fotograferat i flera byar inom före detta Högsjö kommun (numera Härnösands kommun) i Ångermanland. Området är kanske bäst känt för sin koppling till händelserna kring Ådalen 1931. Idag sker en avfolkning samtidigt som tomma lägenheter fylls med flyktingar från runtom i världen. För mig personligen har platsen haft stor betydelse eftersom det är där jag bildade mina första minnen från Sverige.

Vi bodde annars i förorten i den amerikanska Mellanvästern, men jag tillbringade många idylliska somrar i det vackra ångermanländska området fram tills mina morföräldrar dog i en flygolycka 1994. Genom att återvända till dessa platser med kameran söker jag svar på mina egna funderingar kring minne, migration och identitet. Samtidigt skildrar bilderna en berättelse om det nutida Sverige som genomgår sin egen sökning efter identitet och kollektivt minne. Bilderna från projektet har ställts ut på bl.a Hasselblad Centrum, CFF, och Galleri Kontrast. Serien kommer som en bok i 2016.

Bild på Linda Maria ThompsonÅrets fotograf i Alba 2016

Linda Maria Thompson

En ny bild publiceras varje månad under året.
Jan In place of memory
Feb På väg till Afghanistan
Mar Fotografiska undersökningar
Apr Shadiya, 3 år gammal
Maj In Place of Memory

Läs även:
Kort presentation
av Linda Maria Thompson
i Alba.nu.

Årets fotograf
2015 Hans Gedda
2014 Åsa Sjöström
2013 Pieter ten Hoopen
2012 Sanna Sjöswärd
2011 Jens Assur
2010 Tuija Lindström
2009 Lars Tunbjörk
2008 Elisabeth Ohlson Wallin
2007 Anders Petersen