”Flyktingarna bryr sig inte om varifrån vi kommer.”

För ett år sedan, när världen började få upp ögonen för flyktingkrisen i Europa, skickade IsraAID sin första delegation till Lesbos, den grekiska ö som tar emot en stor del av de flyktingar som flyr via båt från Turkiet.

– När vi kom dit rådde totalt kaos, berättar Naama Gorodischer, programansvarig inom organisationen. Flyktingar drev omkring på gatorna i den stekheta solen och de visste inte vart de skulle ta vägen. Vi hjälpte till att organisera verksamheten på plats och sedan dess arbetar vi, tillsammans med andra hjälporganisationer, enligt de behov som finns för tillfället.

– Så fort vi ser en båt som närmar sig stranden, beger vi oss ut i riktning mot båten. Vår medicinska personal hjälper flyktingarna att ta sig i land och tar sedan hand om deras fysiska problem i en mobil sjukstuga. Det handlar om brännskador, nedkylning, hunger och mycket annat.

IsraAIDs psykologer och socialarbetare stöttar flyktingarna, som ofta har mycket traumatiska upplevelser bakom

sig. Nämnvärt är att alla de israeliska hjälparbetarna (judiska, muslimska och kristna) talar arabiska, vilket underlättar kommunikationen. Människorna på flykt kommer ofta utan några ägodelar och får mat, vatten, filtar och hygienprodukter av IsraAID. Och så får de kartor och instruktioner om hur de kan ta sig vidare, då deras resa är långt ifrån över.

De flesta flyktingarna kommer från länder fientligt inställda till Israel, som Syrien och Irak. Men det är aldrig något problem, säger Gorodischer:

– När flyktingarna anländer till stranden sjunger de ofta och dansar av glädje, då de just avverkat den farligaste delen av resan mot en tryggare plats att bo på. Efter ett tag frågar de varifrån vi kommer och när vi svarar ”Israel”, blir de först helt tysta. Efter några ögonblick skiner de upp och kramar om oss. Flyktingarna bryr sig inte om varifrån vi kommer, huvudsaken är att de får hjälp med det allra nödvändigaste och det är de mycket tacksamma för.

Vad får unga israeler att lämna hem och familj för att hjälpa till i flyktingkatastrofens Europa?

Det finns många anledningar, säger Gorodischer:

– Vi är världsmedborgare och kan inte iaktta flyktingkrisen utan att ingripa. Det handlar om våra grannar som är på flykt och då är det vår plikt att undsätta dem, särskilt då vi är del av ett folk som varit på flykt många gånger under historien. Och eftersom våra volontärer kommer från vårdyrkena, är de också mycket motiverade att hjälpa personer i nöd.

– Som det ser ut nu, kommer flyktingströmmen inte att sina, utan hjälpinsatser kommer att behövas i flera år framöver, spår Gorodischer.

– IsraAIDs insatser beror på händelseutvecklingen och just nu undersöker vi hur vi kan hjälpa flyktingar som kommit fram till ett mer permanent boende i till exempel Tyskland, säger Gorodischer.

 

IsraAID är en privat hjälporganisation vars verksamhet pågår i 18 länder världen över, bland annat i det jordbävningsdrabbade Ecuador. Läs mer om IsraAID.

Kategorier: Okategoriserade
Etiketter: