Slavhandel i Libyen – Demo på lördag!

Människor på flykt från Västafrika på väg till Europa säljs på slavauktioner i Libyen. Den libyska slavhandeln ryktas ha pågått länge. Senast under våren år 2017 rapporterade bland annat Al Jazeera om den humanitära krisen, där hundratals människor på flykt till Europa fråntas deras rättigheter och faller offer för trafficking. I förra veckan bekräftade CNN den rådande slavhandeln i Libyen, genom att publicera ett brusigt klipp som skildrade en pågående slavauktion av svarta personer. Bilderna visar hur män mellan 20 och 30 år hänvisas som “varor” och säljs för några tusenlappar.

Tidigare i år beslöt EU:s ledare inklusive Sveriges statsminister att stärka samarbetet med Libyen med målen att förhindra människosmuggling och därmed rädda liv. Ett par månader senare tog EU ett motstridigt beslut att ge Italien ett bidrag på 440 miljoner kronor för att stärka och skydda Libyens norra och södra gränser. Något som orsakade starka reaktioner hos människorättsaktivister.

I och med CNN:s reportage har nyheten om slavauktionerna i Libyen skapat rubriker världen över. Situationen har fått viral spridning, inte minst i Sverige. Frågan har väckt uppmärksamhet på sociala medier, något som resulterat i ett engagemang från stora delar av civilsamhället.

Lovette Jallow.

En av de som engagerat sig är författaren Lovette Jallow. Hon anordnar en demonstration som inledningsvis skulle hållas vid den libyska ambassaden i Stockholm. Men till följd av att fler än 3000 personer anmält sitt intresse, har demonstrationen flyttats till Sergels torg i centrala Stockholm. Demonstrationen äger rum lördagen den 25 november. Budskapet är tydligt: Stoppa det mänskliga slaveriet!

För Bang berättar Lovette om varför det är viktigt att ta upp den här frågan. Hon menar att de människor som hamnar i slavhandeln inte har privilegiet att tala för sig själva. Om de mot förmodan talar, så lyssnar ju ändå inte omvärlden. Lovette tycker att det är viktigt att det svenska folket inser allvaret och tar en humanitär ståndpunkt, samt ställer krav på EU, AU och IOM att genast agera.

– För mig personligen som svensk medborgare är det viktigt att höja min röst tillsammans med andra som känner att situationen i Libyen inte får fortsätta en endaste dag till. Människors elände måste få ett slut. Året är 2017, slavauktioner har ingen plats i vår värld.

Lovette uppmanar alla som kan att ta sig till någon av de demonstrationer som hålls på olika håll runtom i Sverige nu på lördag. Hon påpekar också att det inte är det enda som man som individ kan göra för att bistå med hjälp. Det är oerhört viktigt att visa solidaritet. Hon menar att man bör lyssna på människor som arbetat med sådana sorters frågor och som har konkreta lösningar, för då kan man få tydliga direktiv på hur man kan bidra för att uppnå resultat. Som individ kan man exempelvis underteckna en namnlista som finns online och som kräver att EU ska agera. Lovette menar också att man bör söka upp information och utbilda sig själv och andra om det stora problemet med den illegala slavhandeln i MENA-länderna.

– Information är makt, och när vi har tillgång till den känns det nästan som en mänsklig plikt att vi alla tillsammans engagerar oss och arbetar fram olika lösningar på problem. I slutändan är vi människor oavsett hudton. Vi måste använda våra privilegier i västvärlden till att belysa problem som i slutändan berör oss alla.

Lovette tillsammans med många andra undrar hur Libyen kunnat komma undan med något sådant så länge, utan någon större uppmärksamhet från medier runtom i världen, förrän nu. Många pekar på EU och de stängda gränserna.

– EU:s beslut att stänga gränserna till Europa har strandsatt många människor i diverse länder. Inte minst i Libyen. När smugglarna inte kunde tjäna pengar på att få folk till Europa fick de hitta nya sätt att tjäna pengar på, och då nådde slavhandeln nya höjder. Människor behandlas som varor, säger Lovette.

Bang har har sökt den libyska ambassaden för en kommentar utan framgång.

Här kan du underteckna namnlistan som kräver bland annat FN:s omedelbara agerande.

Nedan finner du alla evenemang för de demonstrationer som kommer att hållas runt om i Sverige på lördag:

Stockholm

Göteborg

Malmö

Jönköping