Nå ut till läsare med dina texter

20-TAL

Denna stockholmska kulturtidskrift har funnits sedan 80-talet och bytt namn varje årtionde. 20-tal kommer ut med fyra fysiska nummer om året och innehåller poesi och prosa av debutanter. De vill ha 3–15 sidor text: poesi, prosa eller en blandform. Upp till tre månader brukar det dröja innan de svarar. Driver även ett eget förlag.

Skicka till: info@20tal.se eller per post
Mer info: 20tal.se

Archive of Our Own

Archive of our own, eller AO3, är liksom Wattpad (se nedan) en plats för dig som skriver fan fiction. Även om större delen av AO3 är på engelska finns det möjlighet att skriva på det egna språket. Kanske visar du upp dina texter för första gången, och önskar anonymitet och någonstans att experimentera. Här kan du nå ut till en stor publik samt få snabb feedback på en sida med avancerade sökfunktioner och en enorm mängd användare.

Skicka till: Publicera direkt på sidan.
Mer info: archiveofourown.org

Brev från Cosmos

Annons

En digital novelltidskrift med science fiction-tema. Brev från Cosmos ges ut av Göteborgsbaserade Club Cosmos, en science fiction-förening grundad 1954. Tidskriften ges ut gratis en till två gånger om året och arrangerar löpande novelltävlingar.

Skicka till: info@clubcosmos.net
Mer info: clubcosmos.net/brev.php

Enhörningen

För dig som skriver fantasy eller science fiction. Den finlandssvenska tidskriften Enhörningen – som numera enbart finns på nätet – publicerar noveller, artiklar, recensioner, illustrationer och serier. Redaktionen arbetar ideellt och betalar inga arvoden.

Skicka till: enhorningen@enhorningen.net
Mer info: enhorningen.net

Eskapix

»Är du en litterär rebell?« Eskapix är en alternativ kulturtidskrift som publicerar noveller, poesi och essäer med mörka, gotiska och/eller erotiska inslag. Fysiska tidningar utkommer två gånger om året.

Skicka till: info@eskapix.org
Mer info: eskapix.org

Annons

Glänta

Göteborgsbaserade Glänta är ett litterärt magasin med fokus på filosofi, litteratur, konst, politik och historia. De publicerar obeställt material i flera olika genrer. För det mesta har varje nummer ett tema så håll koll på hemsidan eller kontakta redaktionen innan du skickar dina alster. Fyra traditionella nummer per år. Ett litet arvode utgår.

Skicka till: info@glanta.org
Mer info: glanta.org

Klass

Tidskriften drivs av föreningen Arbetarskrivare och som namnet avslöjar ligger fokus på klassfrågor och maktordningar. Redaktionen publicerar poesi, noveller, krönikor och recensioner i den fysiska tidskriften. Om du blir medlem i föreningen kan du även få texter publicerade på hemsidan.

Skicka till: redarbetarskrivare@gmail.com
Mer info: tidskriftenklass.se

Lyriksidan

En ideell sida från så tidigt som 1997 där alla får chansen att publicera både poesi och prosa. Lyriksidan har många användare och en slumpfunktion som gör att texterna kan få stor spridning och många reaktioner.

Skicka till: Publicera direkt på sidan.
Mer info: lyriksidan.se

Lyrikvännen

En tungviktare från 1950-talet som är mer lättläst än vad man kan tro. Essäer varvas med lyrik och recensioner. Sex fysiska nummer ges ut varje år och numera ligger redaktionen i Malmö. I varje nummer publiceras nyskrivna dikter och stort fokus ligger även på översättningar av lyrik från andra språk. Arvode utgår.

Skicka till: info@lyrikvannen.se
Mer info: lyrikvannen.se

Novelle.se

Ytterligare ett forum där du kan publicera noveller och andra texter. »Vem vet, kanske det här forumet kan vara en språngbräda mot ett helt nytt yrke«, lockar redaktörerna med. Mejla din text och få den publicerad inom 48 timmar. Även ljudklipp och videoklipp välkomnas. Den som vill kan be redaktionen om råd och feedback.

Skicka till: mail@novelle.se
Mer info: novelle.se

Novell.nu

Såväl nybörjare som mer erfarna skribenter samlas på Novell.nu. Den som publicerar flest dikter och/eller noveller varje vecka blir uppmärksammad som »veckans författare«. Ju mer du publicerar, desto fler funktioner får du tillgång till. Du kan skapa din egen författarprofil men kan också publicera texter anonymt.

Skicka till: Fyll i formulär på hemsidan.
Mer info: novell.nu

Ord&Bild

Startade 1896 och still going strong. Ett magasin för kultur-, konst- och samhällsdebatt, som även publicerar poesi och prosa samt blandformer.

Redaktionen finns i Göteborg. Varje nummer planeras långt i förväg och är bundet till ett tema. Ord & Bild har inte alltid möjlighet att läsa och svara på allt material som kommer in men letar efter »röster och texter som sticker ut, det är roligt att bli förvånad. Det som säger oss något, kanske tillför något alldeles särskilt i en viktig pågående diskussion«.

Skicka till: red@tidskriftenordobild.se
Mer info: tidskriftenordobild.se

Ordkonst

Denna nätbaserade tidskrift drivs av Akademiska föreningen i Lund. Ordkonst tar emot nyskrivet material från både oetablerade och etablerade författare. Allt från dikter och prosatexter till essäer och recensioner välkomnas, men inget arvode utgår. Varje nummer har sitt eget tema som annonseras på hemsidan och sociala medier.

Skicka till: bidrag@ordkonst.nu
Mer info: ordkonst.nu/mag

Poeter.se

Den populäraste och största av alla svenska skrivarsidor. Över 10 000 texter tillkommer varje månad. Det finns ett system för olika genrer och subgenrer, men i huvudsak är sidan uppdelad i poesi- eller prosatexter. Medlemskapet är gratis men om du betalar en mindre summa får du tillgång till flera funktioner. Poeter.se arrangerar även skrivtävlingar, publicerar antologier och ordnar medlemsträffar.

Skicka till: Publicera direkt på sidan.
Mer info: poeter.se

Ponton

För många unga människor som skriver har Ponton varit både en vän och en inspirationskälla. Är du mellan 14 och 21 år kan du skicka in dikter, prosastycken, noveller och bilder. Hur mycket eller lite du skickar in spelar ingen roll, men det kan dröja några månader innan du får svar. Fyra fysiska nummer årligen.

Skicka till: skriv@ponton.nu
Mer info: ponton.nu

Populär poesi

Tar emot nyskriven lyrik, musiklyrik och essäer som på något sätt relaterar till poesi. I varje nummer finns ett tema som utannonseras på hemsidan, men det går även att skicka dikter (max fem stycken) som inte passar in på temat. Publicering kan ske både i den tryckta tidskriften och på nätet. Redaktionen är utspridd över landet men har sitt säte i Tranås. Prenumeranter på Populär poesi kan även delta i tävlingar. I övrigt inget arvode.

Skicka till: dikter@popularpoesi.se, men kolla hemsidan för att skicka till rätt redaktör.
Mer info: popularpoesi.se

Psst …

Läs några nummer av respektive tidskrift för att bekanta dig med deras format och eventuella teman.

Provins

Fyra nummer per år ges ut av Norrländska litteratursällskapet. Du måste inte bo i norra Sverige för att bli publicerad, men det är en fördel om du och din text rör er utanför storstaden. Tidskriften söker »perspektiv från andra platser än centrum, perspektiv det råder tystnad kring och litterära gestaltningar som kan fördjupa eller ompröva vad en norrländsk litteratur kan innebära.« Även Provins jobbar ofta med teman och letar aktivt efter skribenter som kan passa kommande nummer.

Skicka till: carl.akerlund@tidskriftenprovins.se
Mer info: tidskriftenprovins.se

Psst …

Att ha blivit publicerad i en tidskrift kan vara en fördel när du kontaktar förlag.

Skrivarsidan.nu

Redaktören för Skrivarsidan lägger regelbundet ut skrivövningar och utmaningar. Den som deltar kan posta sina texter direkt på hemsidan. Ofta får du en kort respons på det du skrivit. Det finns även en Facebookgrupp med samma namn där många publicerar egna texter.

Skicka till: Publicera direkt på sidan.
Mer info: skrivarsidan.nu

PSST …

Är du rädd för att nå en mindre publik om du skriver i en nischad genre? Tänk på att det är lättare att hitta dessa läsare som dessutom är mycket entusiastiska och engagerade i genren.

Skrivkäris

En Facebookgrupp med 8 000 medlemmar och ett nätverk där kvinnliga och ickebinära författare kan dela sina texter, stötta varandra i skrivarprocessen, tipsa varandra och marknadsföra sig själva. Används av många som söker en trygg plats att dela med sig av sina texter på, kanske för första gången. Ditt medlemskap kräver godkännande av administratörer.

Skicka till: Publicera direkt i gruppen.
Mer info: facebook.com/groups/751395488297310

Wattpad

Närmare 80 procent av texterna på den här amerikanska hemsidan är skrivna på engelska, men det finns även en svensk sektion. Här kan du ladda upp din roman kapitel för kapitel och få respons medan du skriver. Storheter som Margaret Atwood använder sig av denna sida. I Sverige är det främst yngre personer som hittat Wattpad, varav många skriver fan fiction – egna berättelser om karaktärer och världar som redan etablerats av andra författare.

Skicka till: Publicera direkt på sidan.
Mer info: wattpad.com

Dessutom

Det finns dam-, vecko- och fackförbundstidningar som ibland publicerar noveller, främst inom sitt eget ämnesområde. Vissa poddar, exempelvis Creepypodden, tar emot berättelser skrivna av lyssnare.

Du som är redo att låta dina alster publiceras i bokform kan hålla utkik efter novelltävlingar som ska leda till antologier.

Inlägget Nå ut till läsare med dina texter dök först upp på Tidningen Skriva.