Guide till distans-utbildningar i skrivande

Alma Löv Education (fem mil från Karlstad)

Utbildning: Alma manusutbildning
Sista ansökningsdag: 14 mars 2022
Längd: Tre terminers heltidsstudier

En vidareutbildning inom yrkeshögskolan för dig som vill arbeta professionellt som manusförfattare för film och TV-serier. Utbildningen bedrivs på distans med närträffar i Sunne, Göteborg, Köpenhamn, Malmö och Stockholm. Som studerande får du ta del av olika metoder och perspektiv, möta yrkesverksamma lärare och gästföreläsare, lära dig hantverket och utveckla din personliga röst. I utbildningen ingår tio veckors LIA (lärande i arbete), vilket ger dig en ingång till yrkeslivet. Varje år produceras även en bok av lärare och studenter.

Biskops Arnö (utanför Stockholm)

Utbildningar: Att skriva skönlitteratur – fördjupningskurs, Att skriva essä och kritik, Dramatik – projektår
Sista ansökningsdag: 6 april 2022
Längd: Ett års heltidsstudier

En påbyggnad för dig som gått skolans grundkurs i skrivande eller liknande, och som är seriöst inriktad på en framtid inom det litterära fältet. Kanske är du på väg att debutera som författare, eller har redan gjort det och vill fördjupa dina kunskaper. En personlig handledare ledsagar arbetet med ett eget skrivprojekt och under textsamtal får du feedback från klasskamrater. För dig som skriver dramatik finns ett projektår på distans som är uppbyggt på samma sätt.

Annons

Bollnäs folkhögskola

Utbildningar: Skrivarlinjen, Pennspetsen
Sista ansökningsdag: Ansökan öppnar i mitten på februari
Längd: Ett års heltidsstudier

Här kan du söka till grundkursen Skrivarlinjen – distans samt Pennspetsen – distans, som är en fördjupningskurs. Skrivarlinjen kan du söka oavsett om du har ett projekt eller vill börja skriva. Fysiska träffar varannan vecka där du ger och får textrespons.

Pennspetsen kräver ett påbörjat projekt som du vill färdigställa.

Bona folkhögskola (Motala)

Utbildning: Textlabbet
Sista ansökningsdag: 15 maj 2022
Längd: 1–2 terminer heltidsstudier

Kursen är främst för dig som skriver manus till en roman eller novell, eller diktsamling. Här får du hjälp av lärare och respons från kurskamrater. Två obligatoriska tvådagarsträffar varje termin. Resten av undervisningen sker via internet, med webbaserade föreläsningar och författarchattar.

Folkhögskolan i Angered (Göteborg)

Annons

Utbildning: Angereds författarskola
Sista ansökningsdag: Löpande antagning
Längd: Ett års heltidsstudier

Kursen grundas i textsamtal där du ger och får respons. Obligatoriska tvådagarsträffar varannan vecka. Under kursen får du även vara med i uppläsningar, göra skrivövningar, läsa och samtala om litteratur samt gå på seminarier och workshops.

Bra att tänka på

Besluten om att kurserna ges är i vissa fall preliminära och kan till exempel bero på hur många som anmäler sig. Av samma skäl är det klokt att dubbelkolla antagningsdatumet.

Kursbeskrivningarna baseras på utbildningarnas egen presentation – Skriva har alltså inte gjort någon kvalitetsbedömning. De flesta utbildningarna är kostnadsfria men kurslitteratur, resor och annat kan tillkomma.

Folkuniversitetet Stockholm

Utbildning: Skrivarakademin: Skrivarlinjen distans
Sista ansökningsdag: 19 maj 2022
Längd: Ett års heltidsstudier

I ett kreativt sammanhang får du öka din litterära medvetenhet och utveckla det egna skrivandet inom en rad olika genrer. Ett flertal yrkesverksamma författare undervisar på Skrivarlinjen. Du får göra skrivövningar, experimentera och läsa och analysera såväl dina klasskamraters texter som texter av etablerade författare. Avgiften för utbildningen ligger på 48 600 kronor, du kan söka merkostnadslån från CSN.

Fridhems folkhögskola (Svalöv/Malmö)

Utbildning: Berättarpionjärerna
Sista ansökningsdag: Datum uppdateras löpande
Längd: En termins heltidsstudier

En kurs för dig som vill bemästra konsten att berätta en historia. Vilket medium du vill berätta i bestämmer du själv – det kan vara bilder på Instagram, filmer på Youtube, romanform, filmmanus, spoken word eller något annat sätt. Du lär dig tekniker från olika medier och hur man kan jobba med grundläggande delar i berättelser, såsom karaktärer, miljöer, tematik och handling. Du får en egen handledare och du behöver inte ha en helt färdig projektidé när du söker – det finns tid att utveckla din idé under kursen. Fyra träffar i Svalöv eller Malmö.

Färnebo folkhögskola (Sandviken och Gävle)

Utbildning: Romanskrivarlinjen
Sista ansökningsdag: 15 maj 2022
Längd: Minst en termins halvfartsstudier

På denna kurs jobbar du enbart på din egen roman. I det virtuella klassrummet kan du be om hjälp när det står stilla eller när du behöver fråga om något. Var tredje vecka är det textinlämning ur det egna projektet, som enbart kommenteras av läraren. De uppgifter du får är samtliga knutna till ditt eget romanprojekt. Tre endagsträffar på plats under terminens gång. Efter den första terminen finns möjlighet att läsa fler terminer. Kursen är författarledd.

Gotlands folkhögskola (Hemse och Fårösund)

Utbildning: Story Academy – Masterclass Story
Sista ansökningsdag: 30 april 2022
Längd: Ett års heltidsstudier

En utbildning i manus och dramaturgi för kommersiell spelfilm och dramaserier. Utbildningen erbjuder dig de verktyg som krävs för att finslipa ditt berättande och utveckla din yrkesroll som manusförfattare, samt personlig handledning av några av världens mest kända manusförfattare och dramaturger. Studierna är på engelska och sker via digitala kommunikationsplattformar. Under utbildningen utvecklar du ett långfilmsmanus och en dramaserie tillsammans med en professionell instruktör. I slutet av utbildningen får du pitcha för branschen. Utbildningen berör främst områden som konceptutveckling, berättande, manusförfattande, pitch och marknadsföring, och har tre obligatoriska sammankomster under året. Kostnad: 5 000 kronor per år.

Hola folkhögskola (Örnsköldsvik)

Utbildning: Litterärt skrivande
Sista ansökningsdag: 15 maj 2022
Längd: Ett års halvfartsstudier

Grunderna i ett litterärt skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med den moderna litteraturen. Under kursen får deltagarna möjlighet att lära sig skrivandets grunder och utveckla sitt eget skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med litteraturen. Vi går igenom olika skrivformer: prosa, poesi, biografi, essäistik och dramatik. Stor vikt läggs på läsandets roll i skrivandet genom studier av publicerad litteratur och respons på varandras texter. Stor vikt läggs också på det individuella, att hitta det egna uttrycket. Författarbesök fördjupar och vidgar undervisningen.

Jakobsbergs folkhögskola (Stockholm)

Utbildningar: Skriv! – Projekt: Skönlitteratur, Skriv! – Projekt: Facklitteratur
Sista ansökningsdag: 15 april 2022
Längd: 1–2 terminers halvfartsstudier

Båda kurserna är för dig som har ett projekt som du vill fördjupa dig i. Du får, bland annat genom författarcoachning, hjälp med att formulera såväl mindre delmål som övergripande slutmål. Din och dina kurskamraters skrivprocesser och den respons ni ger på varandras texter utgör kursens nav. Kurserna har två stycken obligatoriska närträffar, vid start och slut.

Kalix folkhögskola

Utbildning: Kreativt skrivande
Sista ansökningsdag: 15 april 2022
Längd: En termins halvfartsstudier

Du får arbeta med olika verktyg för att utveckla ditt skönlitterära skrivande. Studier av texter och utvecklande skrivövningar ger dig inspiration. Det arbetas mycket med respons och feedback, där du får lära dig att både ge och ta emot. Du får läsa inspirerande texter och träna dig i flödesskrivning, olika genrer och planering av skrivprocessen. Inga obligatoriska träffar.

Karlstad universitet

Utbildning: Kreativt skrivande
Sista ansökningsdag: Uppgift saknas
Längd: En termins halvfartsstudier

En grundläggande kurs där det egna skrivandet ligger i fokus. Den studerande utvecklas genom berättartekniska uppgifter och textsamtal – där både mottagandet och givandet av respons är av vikt. Under kursen fulländas ett kortare skrivprojekt, som en novell, en diktsamling eller början på en roman.

Kvinnofolkhögskolan (Göteborg)

Utbildningar: Your Silence Will Not Protect You, Your Silence Will Not Protect You – Projektåret
Sista ansökningsdag: Löpande antagning
Längd: 1–2 års kvartsfartsstudier

En skrivutbildning med feministiska och antirasistiska teman som fokuserar på skönlitterärt skrivande och utgår från skrivandet som ett sätt att vara i dialog med varandra, världen och oss själva. Teori och praktik vävs samman genom skrivandet och olika övningar, textsamtal och fördjupande diskussioner utifrån olika teman. Fem helgträffar i Göteborg och däremellan läs- och skrivuppgifter utifrån varje träffs tema. Efter första året finns det möjlighet att söka kursens projektår.

Linnéuniversitetet (Växjö)

Utbildning: Kreativt skrivande på engelska: skapa världar
Sista ansökningsdag: 19 april 2022
Längd: En termins halvfartstudier

En kurs i skapandet av fiktiva världar – på engelska. Litterära exempel och praktiska skrivövningar ger insikt i skildrandet av en trovärdig fantasivärld. Avslutningsvis konstruerar den studerande en egen värld i en kortare skönlitterär text.

Luleå tekniska universitet

Utbildning: Kreativt skrivande
Sista ansökningsdag: 19 april 2022
Längd: En termins heltidsstudier per kurs

Du får med hjälp av lärare, som själva är verksamma som författare eller skribenter, utveckla dina texter och ditt skrivande. Du kan också läsa två fördjupningskurser, varav den ena fokuserar på manusutveckling och den andra på litterär gestaltning.

Långholmens folkhögskola (Stockholm)

Utbildning: Långholmens författarskola
Sista ansökningsdag: Löpande i mån av plats
Längd: 1–2 terminers halv- eller heltidsstudier

En kurs för dig som redan har ett påbörjat skönlitterärt projekt, som vill utveckla ditt skrivande och som är intresserad av de estetiska och politiska dimensionerna av skrivandet. Du förväntas arbeta självständigt med dina texter, men också delta aktivt i diskussioner och textsamtal samt ge konstruktiv respons på övriga deltagares texter. Kursen går även att läsa på halvfart.

Malmö universitet

Utbildning: Creative writing
Sista ansökningsdag: Oktober–januari årligen
Längd: En termins halvfartsstudier per kurs

En grundkurs och en fortsättningskurs i kreativt skrivande, som båda hålls på engelska. Grundkursen är en introduktion till skapande skrivande där fokus ligger på det egna litterära hantverket men där du också får arbeta med bland annat litterär analys och utveckla din språkliga förmåga.

Marieborgs folkhögskola (Norrköping)

Utbildning: Skriv din livsberättelse
Sista ansökningsdag: 15 maj 2022
Längd: Ett års halvfartsstudier

En kurs för dig som med utgångspunkt i ditt eget liv vill utveckla ditt skrivande, möta andra som skriver och växa som kulturbärare och människa. Tonvikten ligger på prosa och lyrik. Du skriver kring teman som barndom, ungdom, vuxenliv och framtiden. Fem obligatoriska träffar på plats. Mellan dessa skriver du utifrån de olika temana och ger och får respons på nätet.

Mittuniversitetet (Sundsvall)

Utbildningar: Litteraturvetenskap, kreativt skrivande, Litteraturvetenskap, kreativt skrivande: barn & ungdomProgrammet för litteratur och skrivande
Sista ansökningsdag: 19 april 2022
Längd: Ett års halvfartsstudier per kurs, programmet heltid

Båda kurserna har som mål att utveckla skrivandet och dess estetik i förhållande till litteraturhistorien. Tyngdpunkten ligger på egen textproduktion. Du kan också läsa en fortsättningskurs i kreativt skrivande.

Nordiska folkhögskolan (Kungälv)

Utbildning: Nordiska Skrivarskolan
Sista ansökningsdag: 15 maj 2022
Längd: Två terminer 75 %

En grundläggande skrivarkurs bestående av individuella skrivuppgifter, textrespons, författarbesök och ett avslutande individuellt skrivprojekt. Nordiska Skrivarskolan samarbetar med de andra konstnärliga linjerna: teater-, bild-, och filmlinjen. Kursen innehåller fem fysiska träffar under läsåret.

Sigtuna folkhögskola

Utbildning: Manusutbildningen
Sista ansökningsdag: 1 maj 2022
Längd: Ett års heltidsstudier

Utbildningen vänder sig till dig som har ett stort intresse av manusarbete och berättande för film, scen och TV. Här får du möjlighet att utveckla ditt eget berättande och förfina din personliga stil. Innehållet fokuserar på skriv- och berättartekniker och lärarna är erfarna och yrkesverksamma manusförfattare inom de olika medierna. Du får lära dig mer om skrivprocessen med hjälp av skrivövningar och feedback. Texterna provas i samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen på skolan.

Skeppsholmens folkhögskola (Stockholm)

Utbildningar: Skriv!, Skriv mer!
Sista ansökningsdag: Datum uppdateras löpande
Längd: Ett års kvartsfartsstudier

Kursen fokuserar på att utveckla det personliga uttrycket i skönlitterär text och har tre spår: det egna skrivprojektet, läsning av olika typer av skönlitteratur samt skrivövningar som presenteras via webben. Textsamtalen är en viktig del av kursen. Närträffar sex gånger under året. Skriv mer! är fortsättningskursen som fokuserar på att slutföra ett längre projekt samt bli mer bekant med bokbranschen.

Stockholms universitet

Utbildning: Kärlek, motstånd, medier
Sista ansökningsdag: 15 mars 2022
Längd: En halv termins halvfartsstudier

Kursen Kärlek, motstånd, medier ägnas åt att studera det skönlitterära skrivandets och läsandets praktiker utifrån en uppsättning teman av historisk, teoretisk eller genremässig karaktär, till exempel kärleksmotivet i litteraturen. Läsning och diskussion varvas med skrivövningar.

Sundbybergs folkhögskola

Utbildning: Ett skrivande rum
Sista ansökningsdag: 20 april 2022
Längd: En termins halvfartsstudier

Centralt i kursen är läsning av skönlitteratur med litteratursamtal, skrivövningar och textsamtal med respons. Syftet är att du ska få ökad tillgång till orden och utveckla ditt språk och dina teman, för att tydligare se vad du skriver och vill utveckla – kanske utmynnar det i ett tydligare skrivprojekt. Kursen har fem fysiska träffar på skolan.

Sörängens folkhögskola (Nässjö)

Utbildning: Skrivarlinje på distans
Sista ansökningsdag: 15 april 2022
Längd: Ett års heltidsstudier

En heltidsutbildning i kreativt skrivande där du ägnar ett år åt att skriva på ett eget projekt. Du får diskutera ditt och andras skrivande tillsammans, och ges möjlighet att utveckla ditt skrivande och stärka ditt personliga uttryck. Arbetet är nätbaserat och bygger på handledd respons i mindre grupper via en lärplattform. Handledarna på Skrivarlinjen är etablerade och verksamma författare med stor erfarenhet av handledning i kreativt skrivande.

Umeå universitet

Utbildningar: Kreativt skrivande A: Konsten att berätta, Kreativt skrivande B: Litterärt projekt och uppsatsarbete, Kreativt skrivande A: Att skriva i olika genrer
Sista ansökningsdag: 19 april 2022
Längd: En termins halvfartsstudier

En grundläggande samt en fördjupande kurs i att skriva berättande litteratur. Kurserna Kreativt skrivande bygger inledningsvis på analys- och skrivövningar, och under fördjupningskursen arbetet med ett eget skrivprojekt i dialog med handledare och kurskamrater. Här ingår ett examensarbete för högskoleexamen.

Det finns även en kurs med specifikt fokus på att skriva olika genrer och för olika läsare.

Ädelfors folkhögskola (Vetlanda)

Utbildningar: Skrivarskolan på Ädelfors – Bas online, Skrivarskolan på Ädelfors – Projekt online
Sista ansökningsdag: Uppgift saknas
Längd: En termins hel- eller halvfartsstudier

Skrivarskolan riktar sig till dig som vill utveckla ditt skrivande och pröva dina författardrömmar. Skolan arbetar utifrån gemensam omtanke om texterna, med utgångspunkt i »glädjen och lusten att skapa«.

Ölands folkhögskola (Skogsby)

Utbildning: Skrivarskolan
Sista ansökningsdag: 15 april 2022
Längd: 1–2 års heltidsstudier

Skrivarskolan är för dig som vill använda det skrivna ordet i litterär form. Du får under kursens gång hjälp av lärarna, som alla är yrkesverksamma författare. Du arbetar självständigt med ett eget manus och deltar i ett webbaserat grupprum där du får enskild handledning via telefon med en författare vid varje textinlämning.

Österlens folkhögskola (Tomelilla, utanför Malmö)

Utbildningar: Skrivarkurs, Manuskurs
Sista ansökningsdag: 15 april 2022
Längd: 1–3 terminers heltidsstudier

En skrivutbildning helt på distans med möjlighet till närträffar som oftast inkluderar möten med verksamma författare och andra aktörer i litteraturbranschen. Österlens folkhögskola har både en skrivarkurs på distans som sträcker sig över 1–2 terminer och en manuskurs på två terminer. På skrivarkursen prövar vi oss fram tillsammans med olika skriv- och läsuppgifter, och läser och diskuterar varandras och andras skrivande.

Till manuskursen söker du dig om du redan har gått någon skrivkurs på folkhögskola eller universitet och vill tillbringa ett år med att färdigställa ditt manus inför publicering. Båda kurserna använder en digital läroplattform där i stort sett all kommunikation sker i skrift.

Läs mer

Nyfiken på hur det fungerar att gå en distansutbildning i skrivande? Missa inte detta reportage:

De förverkligar drömmen på distans

Om du även är intresserad av skrivutbildningar som sker på plats:

Guide till på plats-utbildningar i skrivande

Inlägget Guide till distans-utbildningar i skrivande dök först upp på Tidningen Skriva.