Ann Blom Quartet: Simplicity of Heart

Blue Bossom Records
Ann Blom p, voc., Filip Augustsson b, Jesper Kviberg dr, Karl Olandersson tp, Paul Kovacs harm. Insp. Kingside Studio, Gnesta, 13-14 dec 2018.

Ann Blom Quartet är i praktiken en trio, två kvartetter och en kvintett på skivan Simplicity of Heart. Och samtliga konstellationer involverar kanonkompet Ann Blom piano, Filip Augustsson bas och Jesper Kviberg trummor.

Kvartetten med Olandersson inleder skivan och spelar Bloms The Phrase, en pigg och glad upptempolåt med ett repetitivt tema, och trumpeten den smattrar gott. Grymt sväng i kompet, fint pianospel och ett utmärkt slut. Spisaren, ytterligare en upptempolåt med samma kvartett levererar fart och energi. En tilltalande detalj: druvans klick mot cymbalen sitter som en smäck.
Den vackra balladen You Don’t Know What Love Is representerar trioupplägget och inleds rubato med sparsmakad sång av Blom till ett naket piano. Kompet växlar upp och bjuder på mediumsväng under pianosolot. Kvintettlåten All Blue, en av Bloms egna kompositioner, är ett lågmält stycke som leder tankarna till Miles Davis storsäljare Kind of Blue. Olanderssons trumpet, Kovacs munspel och Bloms röst står för temapresentationen. Trumpetsolot som följer är kreativt och lekfullt tilltalande med tvära språng, halvkvävda toner och fina löpningar.
Kvartetten med Kovacs erbjuder ett mjukare tonfall. Titelspåret, Bloms Simplicity of Heart, har en varm vacker melodi, som väl passar munspelets mjuka sound. Kovacs känsla för enkel, melodiös improvisationskonst står tydligt fram i solopartiet. Sist ut på skivan är balladen When Sunny Gets Blue där sången och munspelet båda är skönt tillbakalutade.

Leif Linnskog