Vilka typer av lån finns det?

Låna pengar är något de flesta behöver göra någon gång i deras liv. Men vilka typer av lån finns det? Om detta är något du undrar över så har du kommit till precis rätt artikel. Det är nämligen just detta vi kommer att gå igenom i den här artikeln – som vi hoppas är enkelt att ta till sig.

Det vi kommer att ta en titt på är de tre huvudkategorierna av lån som finns (bolån, privatlån och snabblån). Värt att känna till är dock att det såklart också finns andra typer av lån (t.ex. företags-, bil- och studielån) som vi tyvärr inte kommer att gå igenom i just den här artikeln

Faktum är att du behöver känna till de olika typerna av lån som finns tillgängliga för att du ska kunna ta ett så bra beslut som möjligt. Olika lån lämpar sig nämligen olika bra för olika situationer. Se därför till att välja den typ av lån som passar bäst för din situation.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som kan tas för att finansiera vad du vill. Du behöver alltså inte berätta för banken vad du ska använda pengarna till. Privatlån har en hög ränta, men de erbjuder vanligtvis flexibilitet när det gäller återbetalning av lånet. Kom dock ihåg att de ibland kan ha en kort återbetalningstid, så kolla alltid upp noga vad som gäller.

Om du vill få en stor översikt över privatlån rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Loanscouter. På deras hemsida kan du dels läsa mer kring alla för- och nackdelar, ta del av jämförelser av privatlån och hitta de billigaste alternativen på marknaden.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån som såklart tas för att köpa en bostad. De är säkerställda, vilket innebär att de har en säkerhet (dvs. bostaden). Detta gör dem mindre riskfyllda för banken som lånar ut pengarna.

Bolån har vanligtvis en låg ränta och är upplagda över en lång tidsperiod. Men lite beroende på din kreditvärdighet och hur mycket pengar du tjänar kommer olika banker att ge dig olika räntesatser. Allt beror på bankens riskbedömning av dig som låntagare.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett litet lån som vanligtvis tas för nödsituationer. De är utan säkerhet och därför inte säkerställda. Detta gör dem mycket riskfyllda för långivaren, men de kan vara användbara på grund av sin bekvämlighet om du verkligen behöver pengar snabbt.

Dessa lån har generellt sett en väldigt hög ränta eftersom det är riskabelt för långivaren. Snabblån tas därför oftast bara man du behöver pengar snabbt och har provat allt annat först. Det är alltid bäst att försöka spara lite på ett buffertkonto så att du inte behöver ta ett av dessa lån alls.

Några slutord

På det hela taget finns det egentligen inga enkla regler när det gäller lån. Olika typer av lån beviljas av olika skäl och vid olika tidpunkter. Därför är det viktigt att väga för- och nackdelar innan du tar ett lån.

Låna inte mer än vad du faktiskt behöver och klarar av att betala tillbaka. På så sätt kan du undvika att hamna i en jobbig ekonomisk situation längre fram. Och om du tar ett lån, se till att du läser alla villkor noggrant. Kom ihåg att ett lån alltid är förenat med risker, så låt dig inte frestas av en snabb lösning. Det är oftast bättre att försöka spara pengar i förväg eller leta efter billigare alternativ.

Inlägget Vilka typer av lån finns det? dök först upp på Bang.

Kategorier: Okategoriserade
Etiketter: